Megy a vita Trump elnök esetleges felelősségre vonása körül

Megy a vita Trump elnök esetleges felelősségre vonása körül

Volodimir Zelenszkij és Donald Trump New Yorkban 2019. szeptember 25-én (Fotó: Reuters/Jonathan Ernst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több republikánus politikus szerint a demokraták maguk ássák alá a saját ügyüket. Az MTI összefoglalója szerint a republikánus szenátorok a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás, az impeachment szenátusi tárgyalásának második napján is kitartottak amellett, hogy nincs szükség tanúk beidézésére.

Míg a házelnök által kinevezett demokrata párti, úgynevezett impeachment-menedzserek – akik a vádat képviselik a tárgyaláson – előterjesztették az elnök elleni vádjaikat és érveiket, a szünetekben a szenátorok egymás után fejtették ki álláspontjukat. John Cornyn texasi és David Perdue georgiai szenátor egybehangzóan utasította el a demokraták többször hangoztatott felvetéseit új tanúk beidézéséről.

A demokraták egyik impeachment-menedzsere, Jerrold Nadler következetlenséggel és azzal vádolta a republikánus szenátorokat, hogy „a tárgyalással csak falazni akarnak Trumpnak”, hiszen a Bill Clinton elnök ellen 1999-ben lefolytatott impeachment-eljárás során a szenátusi tárgyalásra beidéztek tanúkat. Perdue szenátor erre azzal válaszolt, hogy akkor más volt a helyzet, hiszen olyan tanúk jelentek meg a tárgyaláson, akiket korábban, a törvényhozási vizsgálatok során már meghallgattak.

Lisa Murkowski alaszkai republikánus szenátornő a nyilatkozatában felháborítónak és sértőnek nevezte, hogy Nadler falazással vádolja a republikánusokat. Chuck Schumer, a demokrata szenátorok frakcióvezetője – szintén a tárgyalás alatt újságíróknak adott interjújában – kizárta annak lehetőségét, hogy tanúként beidézzék Hunter Bident, a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden korábbi alelnök fiát, akinek ukrajnai üzleti ügyeit kívánta volna kivizsgáltatni Donald Trump. A republikánusok ugyanis felvetették, hogy amennyiben tanúként beidézhetik Hunter Bident a tárgyalásra, beleegyeznek a demokraták által javasolt tanúk behívásába is. Schumer, aki szerdán két interjút is adott az ügyben, leszögezte: pártja csakis olyan tanúk beidézésébe egyezik bele, akiknek közvetlen információik vannak Donald Trump Ukrajnára vonatkozó lépéseiről és döntéseiről.

Trump elmozdításának kísérletével már a 2020-as elnökválasztásra hangolnak a demokraták | Magyar Hang

Hiába kalapoztak össze eddig majd háromszor annyi pénzt, 465 millió dollárt kampányra, egyelőre túl sok a jelölt, és nem látni, ki lehetne az elnök esélyes kihívója.

A szerdai tárgyalási napon Adam Schiff mintegy két és fél órás beszéde után szót kapott még négy demokrata impeachment-menedzser: Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke, Sylvia Garcia texasi, Jason Crow connecticuti és Hakeem Jeffries New York-i képviselő. A korábban a képviselőház bizottságai előtt tartott meghallgatások rövid filmbejátszásaival „körített” beszédeikben Donald Trump Ukrajnával kapcsolatos lépéseit elemezték. Valamennyien kiemelték ezen intézkedések szerintük kártékony voltát, s azt, hogy az Ukrajnára kifejtett nyomásgyakorlással az elnök visszaélt a hatalmával a saját politikai céljai, 2020-as újraválasztása érdekében.

Jeffries a demokrata párti politikustársainál részletesebben foglalkozott Rudy Giuliani, az elnök személyes tanácsadója szerepével. Megállapította, hogy az egykori New York-i polgármester „nem külügyminiszter, nem nagykövet és nem tagja a diplomáciai testületnek. Hidegvérű politikai munkatárs Trump elnök 2020-as újraválasztási kampányában”. Majd kifejtette, hogy Giuliani tevékenysége is éppen „bizonyíték Trump elnök korrupt szándékaira”.

Jay Sekulow, az elnök védelmét ellátó jogászcsapat egyik vezetője a tárgyalás egyik szünetében úgy fogalmazott: „A demokratáknak igyekezniük kell, mert nyitóbeszédében Adam Schiff szerinte »aláásta a demokraták teljes érvrendszerét«”.

Cornyn texasi szenátor szintén a demokraták érvelésének szerinte hamis voltára hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott: „Az impeachment-menedzserek éppen a saját ügyüket ássák alá, amikor kijelentik, hogy csak egy (elnök elleni) vizsgálatra irányuló kérésnek tettek eleget, miközben senki nem kért vizsgálatot az elnök ellen”. A texasi szenátor olyan politikusoknak nevezte a demokratákat, akik folyton csak ugyanazt ismételgetik.

A szenátusi tárgyalás csütörtökön, helyi idő szerint kora délután folytatódik.