Merkel: Maradjon mindenki otthon

Merkel: Maradjon mindenki otthon

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart a 11 legnagyobb német város vezetőjével folytatott megbeszélése után Berlinben 2020. október 9-én (Fotó: MTI/AP/Reuters Pool/Axel Schmidt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány németországi megfékezéséhez mindenkinek kevesebb emberrel kell találkoznia, és amikor csak lehet, otthon kell maradnia –  idézi az MTI Angela Merkel kancellár szombati videoüzenetét.

A politikus a német sajtóban drámaiként jellemzett üzenetében rámutatott, az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) igazoltan fertőzöttek száma napról napra ugrásszerűen emelkedik, és a járvány gyorsabban terjed, mint tavasszal, az első hullám idején.

– A viszonylag nyugodt nyárnak vége, nehéz hónapok állnak előttünk, és a következő napokban és hetekben dől el, hogy milyen lesz a tél, és milyen karácsonyunk lesz. Mindezt mi döntjük el, a cselekedeteinkkel – mondta videóüzenetében Angela Merkel.

A kancellár hangsúlyozta, „a tudomány világosan megmondja, hogy a vírus terjedése közvetlenül összefügg a kapcsolatokkal, a találkozásokkal”, ezért „ha egy ideig mindenki jelentősen visszafogja a családon kívüli találkozásokat, sikerülhet megállítani és megfordítani a mindig egyre több fertőzés felé mutató trendet”.

– Éppen ezért ma azt kérem önöktől, hogy találkozzanak sokkal kevesebb emberrel, otthon és a lakásukon kívül is, tekintsenek el a nem feltétlenül szükséges utazásoktól és ünnepségektől, és amikor csak lehet, maradjanak otthon –  tette hozzá Angela Merkel.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szombati adatai szerint az utóbbi 24 órában 7830 fertőződést regisztráltak. Ez a legnagyobb napi esetszám az új típusú koronavírus németországi megjelenése óta, és csaknem 500 esettel több az előző rekordnál, a pénteki 7334-nél.

A teszttel igazolt esetek száma így 356 387-re emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek egy nap alatt 33-mal nőtt, 9767-re.

Emelkedett a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga is, az egy nappal korábbi 1,22-ről 1,30-ra. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 130 embernek adja át a vírust.

A Covid-19 miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, pénteki adatok szerint egy nap alatt 12 fővel, 690-re emelkedett. Nagyjából minden második beteg – 341 fő – gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 2 százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, a hétfői 590-hez képest százzal nőtt.

Lakosságarányosan egyébként ezek a számok még így is jóval alacsonyabbak, mint Magyarországon: szombaton 1791 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában. Ezzel 44 816 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, miközben a pozitív tesztek aránya 13,81 százalék, szemben a WHO által javasolt 5 százalékos aránnyal. Itthon egymillió emberre így 179,1 új fertőzött jutott, míg Németországban csak 97,8 – írja a napi.hu.