Minden vádpontban bűnösnek mondta ki a bíróság Donald Trumpot

Minden vádpontban bűnösnek mondta ki a bíróság Donald Trumpot

Donald Trump volt amerikai elnök a manhattani büntetőbíróság tárgyalótermében pere újabb tárgyalási napján, 2024. május 28-án. (MTI/EPA/Reuters pool/Andrew Kelly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.

A vádpontok egyes kifizetett tételeket jelentenek, számlákat, csekkeket, utalványokat, a per tárgya összesen 130 ezer dollár elszámolása volt. A New Yorkban zajló bírósági büntetőperben érintett összegeket Stormy Daniels pornószínésznőnek fizették azért, hogy hallgasson a Trumppal tíz évvel korábban folytatott viszonyáról. Az ügyészség szerint Trump utasítására történt a kifizetés, amit hamisan jogi költségként tüntettek fel a választási kampány idején.

A New York-i bíróságon ismertetett esküdtszéki döntés hathetes tárgyalási sorozatot zárt le. A védelemnek lehetősége van fellebbezésre, a 12 tagú esküdtszék mintegy 11 órán át tartó vita után jutott egyhangú döntésre. Juan Merchan bíró, a büntetés mértékének közzétételét július 11-re tűzte ki, ami négy nappal előzi meg a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának kezdetét, amelyen hivatalossá kell tenni a párt elnökjelöltjét. Rosszabb esetben négy év börtönbüntetéssel kell számolnia a volt elnöknek, bár az elítéltek gyakran rövidebb büntetést, pénzbírságot vagy próbaidőt kapnak.

Donald Trump az esküdtszék ítéletének kihirdetése után a bíróság előtt elcsaltnak nevezte a teljes bűnvádi eljárást, amit véleménye szerint a Biden-adminisztráció indított annak érdekében, hogy politikai ellenfelének kárt okozzon – írja az MTI. Joe Biden amerikai elnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampánycsapata közleményben reagált az esküdtszék döntésére, ami szerint az New York-i bírósági eljárás azt mutatta meg, hogy senki nem áll a törvények felett. „Donald Trump tévesen hitte azt, hogy soha nem szembesül majd a törvény saját hasznára való megsértésének következményeivel” – olvasható a közleményben, ami hozzáteszi, hogy „egyetlen mód van Donald Trumpot az Ovális Irodától távol tartani: a szavazóurnáknál”. A bíróság épülete előtt csütörtökön Donald Trump támogatói és ellentüntetők is összegyűltek. A két csoport között kisebb dulakodás is kialakult, mielőtt a rendőrség szétválasztotta volna őket.

Címkék: Donald Trump