Mire készül az Új IRA?

Mire készül az Új IRA?

Adrian Ismay családja, a meggyilkolt börtönőr temetésén 2016. március 22-én (Fotó: Reuters/Clodagh Kilcoyne)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Együttműködésre lépne az Új IRA az Irán által támogatott libanoni Hezbollahhal, amelynek révén a síita szervezet pénzzel és fegyverekkel is támogatná az ír félkatonai szervezetet, amely az Ír-sziget politikai egyesítéséért harcol – állapította meg a brit belső elhárítás, az MI5. Ennél rosszabb hír aligha érkezhetett volna az EU-ból való kilépésről szóló megállapodás módosításán dolgozó brit kormány számára, amelynek az elmúlt időszakban egyre több gondja akad a szélsőséges ír republikánusokkal.

Az Új IRA 2012-ben jött létre az Igazi IRA és más, kisebb republikánus katonai szervezetből, amely először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy harcosai ugyanebben az évben robbanószerkezetet rögzítettek Adrian Ismay büntetés-végrehajtási tisztviselő kocsijára, aki a támadást követően tíz nappal később belehalt sérüléseibe. A szervezet – más írországi szakadár britellenes katolikus csoportokhoz hasonlóan – nem fogadja el az 1998-ban megkötött nagypénteki egyezményt, amely után az eredeti IRA leszerelte fegyverzetét, és beszüntette tevékenységét, majd a megbékélési folyamat nyomán az Ír Köztárság és Észak-Írország közötti határon megszűnt az ellenőrzés.

Ám a jelen helyzetben nagyon úgy néz ki, hogy a fizikai határok újbóli felállítása elkerülhetetlen, mivel igen valószínűtlen, hogy december 31-éig – az unióból való kilépésnél meghatározott tizenegy hónapos átmeneti időszakig – tető alá sikerül hozni a szabadkereskedelmi megállapodást Brüsszel és az Egyesült Királyság között.

Mindez kitűnő táptalajt jelentett már eddig is az Új IRA-nak, amely továbbra is a legerősebb félkatonai szervezet Észak-Írországban. A brit biztonsági szolgálatok szerint a szervezet tagjainak száma nagyjából 300 főre tehető, akik számos terrortámadásért tehetők felelőssé az elmúlt években. Ezért a brit rendőrség – írországi kollégáikkal együttműködve – augusztus közepén egy rég nem látott méretű razziában tíz embert fogott el, akik az Új IRA-hoz köthetők. Habár korábban csak feltételezések szóltak arról, hogy a félkatonai szervezetnek köze van a Saoradh nevű szélsőbaloldali ír párthoz, amely Írországban és Észak-Írországban is tevékenykedik, a mostani akció során bebizonyosodott, hogy ez a kapcsolat nagyon is szoros – olyannyira, hogy a letartóztatott tíz emberből kilenc a Saoradh felső vezetéséhez tartozik.

Mekkora a sziget politikai egyesítésének támogatottsága ma az írek körében? Az ír republikánusok számára ehhez a brexit a legjobb hivatkozási alap, hiszen tudvalévő, hogy Észak-Írországban a többség az unióból való kilépés ellen szavazott. Írország legnagyobb republikánus pártja, a Sinn Féin – amely annak ellenére, hogy a februári választásokon jól szerepelt, mégis ellenzékbe kényszerült – álláspontja az, hogy népszavazás útján kellene dönteniük az észak-írországiaknak arról, melyik ország részei kívánnak lenni.

Ennek a koncepciónak tulajdonképpen Brüsszel is adott egy lökést azzal, hogy világossá tette: egy ilyen egyesülés után Észak-Írország visszanyerné az uniós tagságát. A disszidens republikánusok azonban elvetik a békés újraegyesítés gondolatát, de maguk is hasznosnak tekintették a brexitet a céljaik érdekében annak ellenére, hogy korábban éppen a Saoradh érvelt amellett, hogy Írországnak is ki kellene lépnie az unióból.

Noha az elmúlt években a biztonságpolitikai szakértők többsége meg volt győződve arról, hogy az Új IRA – ellentétben az Ideiglenes IRA-val, amely közel kétezer kioltott emberéletért tehető felelőssé – inkább csak kisebb erejű, figyelemfelhívó akciókra képes, ma már egyre több a figyelmeztető hang, hogy az Észak-Írország és Írország közti „kemény határ” újbóli bevezetése felülírhatja az eddigi, viszonylag békésebb éveket. Ehhez a feltételezéshez pedig a félkatonai szervezet ma már egyre gyakrabban ad muníciót. Így az augusztusi razzia után ismeretlenek benzinbombát dobtak egy rendőrállomásra az észak-írországi Luzrganban, ahol kiemelkedően magas a disszidens republikánusok támogatottsága.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/39. számában jelent meg szeptember 25-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/39. számban? Itt megnézheti.