Moszkvából jelentkezett be Szijjártó Péter

Moszkvából jelentkezett be Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fog kezet Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel Moszkvában, 2023. október 13-án. (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkvából, a folyópartról jelentkezett be péntek hajnalban egy fotóval a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki még csütörtök este érkezett Oroszországba. Szijjártó szelfijéhez azt írta: „Csendes, de hideg a reggeli folyópart Moszkvában.”

Szijjártó egyébként az Energiahét nevű rendezvényen vesz részt, ahol legfrissebb posztja tanúsága szerint már tárgyalt is Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel. Mint írja, „Magyarország arra törekszik, hogy a jelenlegi geopolitikai körülmények közepette is, a nemzeti érdek érvényesítése mellett kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést folytasson Oroszországgal”. Szerinte a magyar-orosz együttműködés stratégiailag kiemelt területeken komoly fontosságú hazánk számára, így biztonságos energiaellátásunk sem lenne garantálható az Oroszországgal való kapcsolatok fenntartása nélkül.
– A szankciók nem sújtják a mezőgazdasági és az egészségügyi területeket sem, így továbbra is támogatjuk a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok orosz piacon történő terjeszkedését, és szorgalmazzuk az egészségügyi együttműködés fejlesztését is – írta. 

Mint ismert, Szijjártó Péter az Európai Unió külügyminiszterei közül az egyetlen, aki az Ukrajna elleni totális orosz háború megindulása óta rendszeresen jár Oroszországba. A tárcavezető a héten Orbán Viktor és a magyar kormány többi tagjával együtt Georgiában is járt, az első magyar-georgiai közös kormányülésen, ahol a legfőbb téma a gazdasági kapcsolatok fejlesztése és az energiabiztonság volt. Orbán Viktor egyébként a jövő héten – egyedüli EU-vezetőként – Kínába látogat, ahol felszólal az Egy övezet, egy út nevű külgazdasági fórumon, és találkozhat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.