Diplomata lesz Sebastian Kurz több közeli munkatársából is

Diplomata lesz Sebastian Kurz több közeli munkatársából is

Sebastian Kurz Bécsben 2021. december 2-án, amikor bejelentette, hogy minden politikai megbízatásáról lemond, és teljesen kivonul a politikai életből (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tér vissza Ausztria párizsi nagykövetségére Michael Linhart, aki októbertől 56 napon át volt nyugati szomszédunk külügyminisztere. A Die Presse szerint ugyanis megtépázta az osztrák diplomácia tekintélyét a Sebastian Kurz kancellár (ÖVP, Osztrák Néppárt) lemondása után kialakult kormányválság, és a káoszt csak fokozná, ha Linhart visszatérne a külügyminisztersége előtti, franciaországi állomáshelyére. Mivel a nagy presztizsű külképviseletek közül csak Berlinben lesz üresedés – onnan négy éves mandátuma után tér haza Peter Huber –, Linhart az ő helyén állhat szolgálatba. A tekintélyes lap szerint a 63 éves Michael Linhartnak ez lehet az utolsó kiküldetése a nyugdíjba vonulása előtt.

Sebastian Kurz októberben lemondott kancellár – aki december elején teljes közéleti visszavonulását is bejelentette – két volt közeli munkatársa is diplomáciai kiküldetésben folytatja: Európa- és külügyi tanácsadója, Barbara Kaudel-Jensen veszi át a párizsi diplomáciai képviseletet. Christian Ebnert pedig – aki még Kurz külügyminisztersége idején volt a kabinetvezetője – Belgrádba delegálják. Kurz volt szóvivője, Etienne Berchtold az Egyesület Arab Emírségekben lesz nagykövet. A külügyi-diplomáciai fronton mindig jól értesült Die Presse beszámolója szerint ezen kívül is számos kiküldetésről döntött az új, immár Karl Nehammer (ÖVP) kancellár által vezetett kormány.

Új követ kerül Indonéziába is, Thomas Loidl veszi át az ottani követség vezetését. Sokkal érdekesebbek azonban az előzmények, pontosabban az, hogy miért kellett onnan hirtelen távoznia Johannes Peterliknek, akit néhány hete hívtak vissza. Peterliket ugyanis október végén az osztrák nyomozóhatóság azzal gyanúsította meg, hogy még külügyi főtitkárként titkos, a novicsok idegméregről szóló információkat tartalmazó iratokat játszott ki 2018-ban a minisztériumból.

Johannes Peterlik korábban, még az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója idején, a külügyminisztériumban dolgozott főtitkárként. Hivatali ideje alatt, 2018 márciusában mérgezték meg az angliai Salisburyben Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynököt és a lányát a novicsok nevű idegméreggel – a merényletet mindketten túlélték. A mérgezés után fél évvel kért és kapott több osztrák minisztérium, köztük a külügyminisztérium is titkos iratokat a méregről, illetve a vizsgálatokról a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettől (OPCW). A gyanú szerint Peterlik azonban továbbadta a kikért titkos információkat az Alkotmányvédelemi és terrorellenes hivatal egyik korábbi ügynökének. A férfi (Egisto O.) lefilmezte az iratokat, a felvételt a nyomozók megtalálták az azokat készítő egykori ügynök telefonján – írta meg még október végén a Kurrier.

Tekintettel Peterlik kérése és az iratokról készült felvételek időpontjának közelsége, illetve a főtitkár és az Egisto O. közötti kommunikáció rendszerességére, gyanúsították meg Peterliket a titkos információk kijátszásával.

A történetnek azonban ezzel még nincs vége: egy gazdasági bűncselekmények miatt körözött és szökésben lévő bécsi születésű menedzser, Jan Marsarek ugyanis éppen az osztrák forrásból származó OPCW-iratokkal hencegett Londonban. Az ugyanakkor nem tisztázott, hogyan jutott azokhoz hozzá – jegyezte meg a lap.

Egyébként emlékeztettek arra is, hogy a hatóságok szerint Johannes Peterlik a külügyi tárcánál éppen abban az időben kérte ki a novicsok-iratokat és a Szkripal-ügy jelentését, amikor a nemzetközi érdeklődés is fokozódott. Néhány nappal korábban rántotta le a leplet a Bellingcat brit oknyomozó csoport arról, hogy kiket gyanúsítanak Szkripalék megmérgezésével.