Német immunológusok: Plusz egy oltást kaphatnának az AstraZenecával oltottak

Német immunológusok: Plusz egy oltást kaphatnának az AstraZenecával oltottak

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Németországi Immunilógousok Társaságának (Deutsche Gesellschaft für Immunologie) szakemberei szerint az AstraZenecával oltottakat később célszerű lenne még egy adag mRNA-vakcinával is beoltani, ami szerintük az oltás hatását és az elfogadottságát is növelné számolt be a német közmédia.

Németországban egy ideje viták folynak az AstraZeneca koronavírus-oltóanyagának hatékonyságáról. Az AstraZeneca úgynevezett vektorvakcina, más a hatásmechanizmusa, mint az mRNA-oltóanyagoknak, a Pfizernek és a Modernának.

A német immunológus orvosok javaslata szerint a későbbiekben érdemes lenne az AstraZeneca oltóanyagával oltott embereket még egy adag mRNA-oltóanyaggal is beoltani, hogy megerősítsék ezzel az az AstraZeneca hatását. Erről a társaság főtitkára, Carsten Watzl dortmundi orvosprofesszor beszélt az Augsburger Allgemeine nevű napilapnak.

A várakozások szerint legkésőbb az év végén már több oltóanyag fog rendelkezésre állni, mint amennyi a teljes népesség (kétszeri) oltásához szükséges, ezért az orvos szerint nem lenne probléma a harmadik oltás felvétele, arról nem beszélve, hogy ez az új vírusvariánsok megjelenése miatt is tanácsos lenne. A professzor szerint immuniológiai problémát nem okozna.

Watzl ugyanakkor kritizálta az AstraZeneca körül kialakult vitát, amely szerinte bizalmatlanságot szülhet az oltások iránt, pedig tudományos szempontból sem állja meg a helyét, hogy másodosztályú vakcina lenne ez az oltóanyag.

Virológus szakemberek egyébként is abból indulnak ki, hogy a koronavírus mutálódása miatt a jövőben rendszeres oltásokra lesz szükség. Martin Stümer, a Frankfurti Egyetem virológusa mondta el, szintén a német közmédiának: arra számít, hogy a menetrend hasonló lesz, mint a klasszikus influenzavírus esetén, vagyis nem csak egyszer kapnak majd az emberek koronavírus elleni oltást.