Nyár elejéig több mint százezer amerikai életét menthetik meg az oltások

Nyár elejéig több mint százezer amerikai életét menthetik meg az oltások

Egészségügyi dolgozók a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cég koronavírus elleni vakcináját adják be a Tudor farmon dolgozó munkásoknak a kaliforniai Meccában 2021. január 21-én (Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) legfrissebb előrejelzése szerint június 1-ig 614 ezer amerikai halhat meg a koronavírus-járványban – írja a Portfólió. Ez kisebb mérséklődést jelent a korábban jósolt 631 ezer áldozathoz képest.

Az előrejelzés számol azzal, hogy a melegebb időjárás és a vakcinával való átoltottság növekedése csökkenti a járvány terjedését. Mint közleményükben írják, az oltások június 1-ig 145 millió felnőttet érhetnek el, és ez 114 ezer halálesetet akadályoz meg.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint országszerte már több mint 50 millió adag vakcinát adtak be. De nem csak az oltás számít: ha az amerikaiak 95 százaléka a következő héttől maszkot viselne, további 34 ezer életet lehetne megmenteni.

Az IHME szerint a vírus terjedését a tél folyamán korlátozta a maszkok viselése, a kisebb mobilitás és a magas fertőzési kockázatú helyszínek, mint például a beltéri étkezdék elkerülése. Ám attól tartanak, hogy a napi esetek számának csökkenésével és a beoltottság növekedésével a fegyelem is lazul, ez pedig emeli a fertőzési  kockázatokat.

A számítások bizonytalanságát növeli a brit variáns terjedése, ez a vírus ugyanis jóval gyorsabban fertőz. A B.1.1.7 változat eddig 981 esetben, 37 tagállamban bukkant fel – közölte a CDC.