Nyíltan megfenyegette Moldovát az orosz külügyminiszter-helyettes

Nyíltan megfenyegette Moldovát az orosz külügyminiszter-helyettes

Az Air Moldova gépe Chisinau repülőterén. Főként légvédelemre költenek (Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes szerint Chisinau is megismerheti Kijev szomorú tapasztalatait – erről írt a G4media.ro román hírportál. Az orosz politikus Moldova és a NATO közötti egyre szorosabb együttműködés miatt aggódik.

– A Chisinau és a NATO-országok közötti katonai és haditechnikai együttműködés fokozódása olyan tényező, amely még inkább aláássa Moldova biztonságát. A múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy egyáltalán nem növeli a biztonságát és szuverenitását egy országnak, ha meggondolatlanul feltöltik nyugati fegyverekkel vagy NATO-kontingenseket telepítenek a területére. Éppen ellenkezőleg, közelebb viszi a katasztrófához – fejtette ki az orosz tisztviselő.

A Chisinauban ezt egészen másképp látják: Nicu Popescu külügyi és európai integrációs miniszter szerint országa nagyon nehéz biztonsági helyzetben van, ezért meg kell erősítenie védelmi potenciálját. Chisinau a katonai együttműködés erősödésére számít Németországgal, Romániával és Franciaországgal. Ennek értelmében – és nem függetlenül a szomszédos Ukrajnában zajló orosz inváziótól – rekordösszegű védelmi költségvetést határozott meg 2023-ra. A többletforrásokat főként az ország légterének védelmére fordítják.

A moldovai védelmi miniszter szerint egy légvédelmi rendszer vásárolnak, ezt legkorábban másfél év múlva szállítják le nekik. Eközben a belső biztonsági fenyegetésekre is választ kell adniuk, hiszen a tiraszpoli szeparatista rezsimet orosz csapatok védik a Dnyeszteren túli területen, és van egy hatalmas orosz fegyverraktár Kobasznában, szintén ugyanabban a régióban.

A moldovai hírszerző és biztonsági szolgálat (SIS) vezetője, Alexandru Mustaita szerint az ország tele van orosz kémekkel és ügynökökkel. – Egy hibrid háború középpontjában állunk. Oroszországnak számos befolyással rendelkező ügynöke van Moldovában. Sokukat ismerjük, és azon dolgozunk, hogy megelőzzük és ellensúlyozzuk a területünkön általuk okozott kockázatokat – mondta a SIS vezetője.

 

Címkék: Moldova, Mihail Galuzin