Olaszország tényleg kilép a kínai Új Selyemút programból

Olaszország tényleg kilép a kínai Új Selyemút programból

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olaszország hivatalosan is tájékoztatta Kínát, hogy kilép az Egy övezet, egy út kezdeményezésből, írja az MTI.

Az olasz kormány levélben tájékoztatta a kínai kormányt, hogy nem kívánja megújítani a márciusban lejáró kétoldalú megállapodást, amelyet a kínai kezdeményezésű, új selyemútnak is nevezett nagyszabású nemzetközi infrastrukturális együttműködési programmal kapcsolatban kötöttek. Giorgia Meloni miniszterelnök csütörtökön Rómában úgy fogalmazott, hogy az Egy övezet, egy út nem hozta meg a remélt eredményeket, de a két országnak folytatnia kell a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok javítását. Hasonlóképpen nyilatkozott Antonio Tajani külügyminiszter is, aki szerint a projekt nem járt jelentős előnyökkel Olaszország számára.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján közvetlenül nem kommentálta Olaszország döntését, de óva intett a kezdeményezésben részt vevők megosztottságától. „Kína határozottan elutasítja az Egy övezet, egy út együttműködésnek ártó rágalmakat, és ellenzi a konfrontációval okozott megosztottságot” – hangoztatta.

Olaszország 2019-ben a hét ipari nagyhatalom csoportjából (G7) egyedüliként csatlakozott a kereskedelmi és beruházási projekthez, a megállapodást az akkori miniszterelnök, Giuseppe Conte írta alá. A lelkesedés azóta alaposan megcsappant, nemcsak Olaszország, hanem más uniós tagországban is. Idén októberben az Övezet és út fórum harmadik pekingi csúcstalálkozóján egyetlen uniós vezetőként már csak Orbán Viktor vett részt. Ott többek között arról beszélt, hogy Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai-magyar kapcsolatok „soha nem látott magasságokba emelkedtek”, és ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos.