Donald Trump: Senki nem jobb, okosabb, vagy jobb vezető Orbán Viktornál

Donald Trump: Senki nem jobb, okosabb, vagy jobb vezető Orbán Viktornál

Orbán Viktor kormányfő (b) és Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt tárgyalásuk előtt Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. március 8-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor helyi idő szerint pénteken találkozott Donald Trumppal Floridában. A találkozó utána a magyar miniszterlenök egy rövid videót posztolt a Facebookon azzala  felkiáltással, hogy „Magyarországnak béke kell! A béke neve: Donald Trump”.

A rövid, egy perces klipben Orbán Viktor arról beszélt, hogy Trump a béke elnöke volt, tiszteletet parancsolt a világban, és ezzel megteremtette a béke feltételeit. Elmondása szerint egyetértettek abban, hogy béke akkor lesz, ha lesznek a világnak olyan vezetői, akik békét akarnak, és Magyarország ilyen. Abban is egyetértettek, hogy az amerikai-magyar kereskedelmi kapcsolatokban még sok lehetőség van és ha Trump visszatér, újabb lendületet adnának neki. „Az amerikaiak dolga, hogy megozzáka  meguk döntését, nekünk magyaroknak annyi a dolgunk, hogy valljuk be őszintén: jobb lenne a világnak, és jobb lenne Magyarországnak is, ha Donald Trump elnök úr visszatérne” – mondta a választási kampányra kitérve.

A CNN forrásai szerint a zártkörű, sok vendéges rendezvényen egy tribute zenekar játszott, az Orbán-Trump találkozó pedig konkrét napirend nélküli, lazább barátkozás volt, „jó hangulatban”. „Senki nem jobb, okosabb, vagy jobb vezető Orbán Viktornál... Nem egy ellentmondásos figura, mert azt mondja, »így lesz«, és ennyi... Ő a főnök” – idézte Trumpot a 444.

Orbán amerikai útján nem találkozik az amerikai kormány képviselőivel. Joe Bident Pennsylvaniában a nagygyűlésén azonban a Mar-a-Lago-i találkozóról Orbán és Trump között, amit aggasztónak nevezett. „Ha én nem aggódok, akkor önnek kell” – mondta a riporternek, majd azzal folytatta, hogy Orbán diktatúrát épít Magyarországon. „Tudja, kivel találkozik ma lent Mar-a-Lagóban? Orbánnal Magyarországról, aki egyértelműen kijelentette, hogy nem hiszi, hogy a demokrácia működik – diktatúrát keres” – mondta az amerikai elnök. A 444 hozzáteszi, hogy a megfogalmazásból nem volt teljesen egyértelmű, hogy utóbbit Orbánra érti-e, mondván, diktatúrát épít, vagy inkább Trumpra, hogy diktatúrákat követne. „Ez az, akivel találkozik” – tette hozzá Biden. „Én egy olyan jövőt látok, ahol a demokráciát megvédjük, nem pedig leépítjük” – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, republikánus elnökjelölttel tárgyal Mar-a-Lagóban, Trump floridai rezidenciáján – tájékoztatta a találkozó előtt az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az Orbán Viktor vezette magyar delegáció helyi idő szerint délután öt órakor érkezett a helyszínre, ahol egy órán keresztül tárgyalnak Donald Trumppal és munkatársaival. A megbeszélés után közös vacsorával és koncerttel folytatódik a program – mondta akkor Havasi Bertalan.