Óriási botrány érik Afganisztánban: rendszerszintűek lehetnek a női sportolókat érő szexuális zaklatások

Óriási botrány érik Afganisztánban: rendszerszintűek lehetnek a női sportolókat érő szexuális zaklatások

Az afgán női labdarúgó válogatott története első meccsén, amelyet 2010. októberében az országban állomásozó nemzetközi békefenntartók, az ISAF női csapata ellen játszottak Kabulban (Fotó: ResoluteSupportMedia/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szexuálisan zaklatták az afgán női focistákat, akik dacolni mertek az ország keményvonalasainak előítéleteivel – derült ki a BBC cikkéből. Bár a csapatalakításukat még a növekvő szabadság jeleként ünnepelték világszerte, úgy látszik, mégsem haladnak jó irányba a dolgok.

A botrány még múlt pénteken robbant ki, amikor a nemzetközi labdarúgó szövetség, a FIFA bejelentette: kivizsgálja a helyi női sportolók köréből érkezett bejelentéseket. Az afgán igazságügyi miniszter hivatala szintén tanulmányozni kezdte az ügyet. Hogy aztán hétfőn Asraf Gáni államfő közölje, a szexuális zaklatásról szóló állítások sokkoltak minden afgánt. Szerinte már ha a puszta kijelentések is arra sarkallják honfitársait, hogy ne küldjék fiaikat és lányaikat a pályára, akkor is azonnal és átfogóan kell cselekedni.

A vádak miatt a Hummel dán sportruha-márka már el is állt az Afgán Futballszövetség (AFF) szponzorálásától. A botrány középpontjában a nemzeti szövetség áll, Keramudín Karim elnök maga is a zaklatók közt lehet. A szövetség főtitkára, Szajed Alireza Akazada persze újra tagadta az állításokat, közölve, hogy egy női játékost sem ért semmiféle szexuális bántalmazás. Ugyanakkor az afgán olimpiai bizottság vezetője, Hafizullah Rahími elismerte a probléma létezését, és arról beszélt hétfőn, hogy a molesztálások nemcsak a női focicsapatot, de más sportágak képviselőit is érintik.

[caption id="attachment_12549" align="alignnone" width="1200"]

Az afgán női labdarúgó válogatott története első meccsén (piros mezben), amelyet 2010. októberében az országban állomásozó nemzetközi békefenntartók, az ISAF női csapata ellen játszottak Kabulban. A zaklatások állítólag nem csak a női focistákat, hanem számos sportág női atlétáit érinték és rendszerszintűek lehetnek (Fotó: ResoluteSupportMedia/Flickr)[/caption]

A bejelentések zömét a női nemzeti válogatott korábbi kapitánya, Kálida Popal tette, aki tinédzserkorában még az életét kockáztatta, hogy focizhasson. Hogy ne lepleződjenek le, barátaival néma csendben játszottak, hogy az iskolafal másik oldalán lévő tálib őrök ne hallják meg őket. Popal 2011 óta Dániában él, miután kénytelen volt elmenekülni a halálos fenyegetések elől.

Sajtóbeszámolók szerint a most kirobbant botrány csak a jéghegy csúcsa, és sajnos, a női atlétákat érő – sok esetben szexuális visszaélések rendszerszintűek lehetnek.