Peking csak blöfföl, amikor fenyeget?

Peking csak blöfföl, amikor fenyeget?

Rohamrendőrök tüntetőt tartanak fogva Hongkongban, az egyik utcai megmozduláson augusztus 19-én (Fotó: Reuters/Issei Kato)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre többen tartanak attól, hogy Hongkongban megismétlődhetnek a harminc évvel ezelőtti Tienanmen téri események, amikor is a kínai hadsereg fegyveresen fojtotta el a kommunista rezsim elleni tüntetéseket. A pekingi vezetést azonban mintha nem is érdekelné, hogy már sokan a kommunista országban egyébként mind a mai napig tabuként kezelt tragédiát vizionálják. Sőt, mintha Hszi Csinping rendszere maga is sokat tenne azért, hogy a tüntetőkben fenntartsa a félelmet, miszerint bármikor beavatkozhat a kínai hadsereg.

Hongkongban tíz hete tartanak a sokat vitatott kiadatási törvénytervezet miatt kezdődött tüntetések, amelyek azóta súlyos politikai válsággá terebélyesedtek. Mivel a tömegdemonstrációk annak ellenére is folytatódnak, hogy a jogszabálytervezet bevezetését felfüggesztették, az elmúlt hetekben Kína különböző felületeken több olyan propagandavideót is közzétett, amelyek a kínai hadsereg – teljesen nevén a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg – erejét hivatott demonstrálni. Az egyik ilyen a Sencsenben gyakorlatozó, a hadsereg kötelékébe tartózó rendőri erők járműit mutatta – ez a szerv a zavargások feletti ellenőrzésért, illetve a terrorizmus elleni küzdelemért felelős.

Személyes találkozót akar Trump a kínai elnöktől Hongkong ügyében | Magyar Hang

Ennél is egyértelműbben fogalmazott nemrég az állami Global Times főszerkesztője, Hu Hszi-csin [Hu Xijin], aki Twitter-oldalán megüzente: ha Hongkong nem tudja helyreállítani a rendet, akkor elkerülhetetlen lesz, hogy Peking beavatkozzon. Ezzel egyidejűleg a kommunista vezetés maga is kinyilvánította, nem marad tétlen, ha tovább súlyosbodik a válság a különleges közigazgatási területen. A kelet-ázsiai ország nagy-britanniai nagykövete, Liu Hsziao-ming [Liu Xiaoming] kifejtette: a hongkongi tüntetők egy része a terrorizmus jeleit mutatja, a központi kínai kormánynak viszont megvan az eszköze ahhoz, hogy bármilyen zavargást gyorsan elfojtson.

Ugyanebben az időben az interneten terjedni kezdett egy videó, amelyen a kínai paramilitáris erők teherautóit lehetett látni, ahogy a Hongkonggal szomszédos Sencsenbe tartanak. A kínai beavatkozás körüli félelmeket erősítette Donald Trump amerikai elnök is, amikor közölte: az amerikai hírszerzés arról tájékoztatta, hogy a kínai kormány csapatokat küld a hongkongi határhoz.

Kínai katonai járművek sorakoznak a hongkongi határnál | Magyar Hang

Mégis, mostanra egyre több jel utal arra, hogy a kínai vezetés egyszerűen blöfföl, amikor a beavatkozással fenyegetőzik. Habár a kínai hadseregnek saját helyőrsége is van Hongkongban, sőt a városállam alaptörvénye rendelkezik arról, hogy a hadsereg a hongkongi kormány kérésére a közrend fenntartása érdekében és katasztrófa-elhárítás céljából beavatkozhat, ennek igen kicsi az esélye. Legfőképpen azért, mert egy hongkongi beavatkozásért Kínának túlságosan nagy árat kellene fizetnie, elég csak a jelenleg is zajló amerikai–kínai kereskedelmi háborúra gondolni. Ha Kína esetleg rosszul kezelné a helyzetet, azzal a kereskedelmi megállapodás létrejöttét veszélyeztetné. Ráadásul egy rendteremtő katonai művelet egyáltalán nem lenne olyan egyszerű, mint az elsőre tűnik.

Emlékeztetőül: a két budapestnyi Hongkongban közel 7,5 millióan élnek, a városállam tehát a Föld egyik legsűrűbben lakott területe. A tüntetések pedig olyan méretűek – csak a most hétvégi demonstráción 1,7 millióan jelentek meg –, hogy még a feloszlatása is hatalmas erőket igényelne. És akkor még nem esett szó arról, hogy Hongkong teljes egészében nyitott a világra, így egy esetleges beavatkozás az egész világ szeme előtt zajlana. A jelen helyzetben így Kínának egyszerűen nem éri meg, hogy egy katonai lépéssel kockáztassa a nagy nehezen kiharcolt pozícióit.

Újra forrósodik a helyzet Hongkongban | Magyar Hang

De akkor miért fenyegetőzik Peking? Mostanra egyre inkább úgy tűnik, a kommunista rezsimnek az a stratégiája, hogy megfélemlítéssel és elrettentéssel próbálja távol tartani a tüntetésektől a hongkongiakat. Ma ugyanis a külső körülmények már egyáltalán nem engedik meg, hogy a kommunista rezsim tetszése szerint válogasson az eszközökben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/34. számában jelent meg, 2019. augusztus 23-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/34. számban? Itt megnézheti!