Pentagon: bármelyik pillanatban megindulhat az orosz támadás

Pentagon: bármelyik pillanatban megindulhat az orosz támadás

Az orosz haderő felvonulása az ukrán határhoz közel (Fotó: Maxar Technologies)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pentagon illetékesei azt közölték, hogy az Ukrajna határainál, illetve Ukrajnán belül tartózkodó, összesen mintegy 190 ezer főre tehető orosz és szeparatista haderő 80 százaléka harckészülségben van, így az orosz támadás akár azonnal is megindulhat.

„Készen állnak az azonnali támadásra, ha megkapják erre a parancsot” – mondta egy magas rangú, neve elhallgatását kérő védelmi minisztériumi tisztviselő. Elmondta, hogy immár a teljes haderő, amire az Egyesült Államok számított az Ukrajna elleni támadáshoz, a helyszínre érkezett, és vagy az ukrán határ 5-45 kilométeres körzetében, vagy Ukrajna szeparatisták által megszállt régiójában tartózkodik. 

Az egyelőre nem világos, hogy mi Putyin elnök célja: a szeparatisták által követelt keleti országrészek megszállása, vagy egy teljes Ukrajnára kiterjedő átfogó támadás. Utóbbi esetben ez lesz a legnagyobb kiterjedésű háború Európában a II. világháború óta. 

 

Címkék: ukrajnai válság