Az olasz munkahelyeken ismét kötelező a maszkviselés

Az olasz munkahelyeken ismét kötelező a maszkviselés

Koronavírus – Védőmaszkok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új egészségügyi szabály lépett életbe az olasz munkahelyeken péntektől, ami ismét előírja a maszk használatát. Az országban is megemelkedett ugyanis a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata terjedése miatt – írja az MTI.

A munkaügyi minisztérium, valamint a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei között aláírt megállapodás értelmében ismét vissza kell venni az FFP2-es maszkokat a magánszektorban éppúgy, mint a közigazgatási munkahelyeken, illetve általában az állami szférában. A rendelkezés október végéig érvényes. Az egészségügyi védőeszközt a munkaadónak kell biztosítania a dolgozók számára. A döntés értelmében az egészségileg sérülékenyebbek számára további négy hónappal meghosszabbítják az otthoni munkavégzés lehetőségét, ennek feltételeiről a munkaadó egyeztet a dolgozói képviseletekkel. A munkahelyre történő belépéskor ismét megmérik a testhőmérsékletet, és 37,5 Celsius fok felett a dolgozó nem léphet be. Ahol nincs elég tér, így a menzákon és az öltözőkben is, ismét csak korlátozott számban lehet bejutni.

Külső térben februárban, beltérben május elsejétől törölték el a kötelező maszkhasználatot. Az üzletek eladói, a bárok pincérjei, a taxisok és számos más munkahely dolgozói azonban önként továbbra is viselték a maszkot. A tömegközlekedési eszközökön – kivéve a repülőket – az FFP2 típusú maszk kötelező szeptember végéig.

Az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozatának terjedése Olaszországban is megindult: az utóbbi egy hétben több, mint ötven százalékkal emelkedett a regisztrált betegek száma. Az utóbbi két napban több, mint 177 ezer új beteget szűrtek, de sokan otthon tesztelnek, nem fordulnak orvoshoz, s nem is jelentik a megbetegedésüket. Az aktív betegek hivatalos száma 770 ezer.

Az egészségügyi minisztérium figyelmeztetése szerint az utóbbi két évvel ellentétben a mostani vírusvariáns a kánikulában is terjed. A városok utcái, az idegenforgalmi látványosságok, strandok megteltek, és a közel negyvenfokos hőségben nehéz a maszkot viselni.