Pörög az ukrán tesztbiznisz

Pörög az ukrán tesztbiznisz

Szájmaszkot viselő ukrán határőr ellenőrzi az utasokat idén márciusban (Fotó: REUTERS/Gleb Garanich)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna a legveszélyesebb országok közé tartozik a koronavírus-fertőzés tekintetében. A lakosság ugyanakkor mégis hitetlenkedik. Folyamatos hazugsággal vádolják az egészségügyet, valamint a hivatalos adatokat közlő médiumokat. Sokan állítják: alig van olyan személy, akinek a közvetlen közelében, ismeretségi körében lenne fertőzött. Ezzel szemben többször bebizonyosodott, hogy megalapozatlanul „diagnosztizálták” a betegséget.

Az ország katasztrofális egészségügyi helyzete miatt előre borítékolható volt, hogy nem tudják majd hatékonyan felvenni a harcot a vírussal szemben. Az emberek is félvállról veszik a biztonsági előírásokat, és a hatóságok sem törekednek annak betartatására, így nem meglepő a magas betegszám.

Ugyanakkor azt sem állíthatjuk, hogy nem történnek visszaélések, csalások a járványhelyzettel összefüggésben. Kárpátalján volt rá precedens, hogy a fertőzöttként nyilvántartott betegek mintája el sem jutott a laboratóriumig – a település határában találtak rá a felcímkézett kémcsövekre a határőrök. Amikor még a vírus alig ütötte fel a fejét Kínában, internetes csalók máris hamis vakcinákkal kereskedtek Ukrajnában. Nincs tehát abban semmi meglepő, hogy a fertőzés hiányát igazoló eredményeket is nagy tételben készítik és árulják az országban.

Ennek apropója, hogy a fertőzésveszély ellenére néhány ország megnyitotta határait az ukrán állampolgárok előtt – bizonyos követelmények betartása mellett. Az egyik ilyen feltétel a negatív PCR-teszt felmutatása az átkelőkön. A teszteket 600-tól (6420 forint) 1500 (16 ezer forint) hrivnyáig készítik laboratóriumtól függően. Ráadásul a legtöbb országba való belépéshez 48 órán belül készített két negatív PCR-teszt szükséges – ami nem aprópénz, tekintve, hogy sokan 40 ezer forintnak megfelelő fizetésből, vagy annál kevesebből élnek.

Kárpátalján mindössze hat laboratóriumban végezhető a mintavétel. A távolabb fekvő településekről vizsgálatra érkezőknek megfelelő tömegközlekedés és saját jármű hiányában taxit, fuvarosokat kell keresniük, akik a három felutazásért (2 mintavétel, majd az eredmény kiváltása) legalább 1500 hrivnyát kérnek el. A megterhelő utak, a várakozás és a méregdrága tesztek miatt sok kárpátaljai dönt az olcsóbb és egyszerűbb lehetőség mellett, és megpróbálja helyben beszerezni a hamis dokumentumokat.

Nincs nehéz dolguk: a hamis papírokkal foglalkozó személyek adatait, telefonszámát, Facebook-profilját is közszemlére teszik a különböző utazócsoportokban, határinfós oldalalakon. Sok fuvaros hirdetésében megemelt tarifa szerepel, ám ebben már benne van a helyben, a kisbuszban kiállított negatív teszteredmények ára is. A határátkelőhelyeken és az ellenőrző pontokon néha tüzetesebben, néha felületesebben vizsgálják át azokat. Sokaknak sikerült a hamis teszteredményekkel átjutni a határon, míg másokat visszafordítottak. Arra is volt precedens, hogy a visszafordított személyek még aznap átjutottak egy másik átkelőhelyen.

A hamis tesztek vásárlása mögött nem minden esetben áll szándékosság – állítják több közösségi oldalon. Egy barát, jóakaró némi kávépénzért segít megfelelő laborba jutni, ahol – az ellenőrző pontokon nem elégséges – gyorstesztet készítenek, és elhitetik a lakosokkal, hogy megfelelő lesz számukra a helyben kiállított papiros.

A napokban az egyik legismertebb helyi laboratórium vezetője tett feljelentést ismeretlen csalók ellen, akik a klinikájuk nevével visszaélve, nem létező orvos aláírásával állítottak ki hamis adatokat Kárpátalján. A visszafordított utasok felháborodásukban az igazgatón kérték számon a sikertelen határátlépést, és nehezen értették meg, hogy átverés áldozataivá váltak.

Többek szerint az engedéllyel rendelkező klinikák eredményeit sem fogadták el minden esetben a határőrök. Hogy utánajárjunk, valóban gond lehet-e a hivatalos tesztekkel, egy licenzált ungvári klinika munkácsi fiókintézetébe mentünk mintavételre. Míg az olcsóbban végezhető tesztelésre napokat kellett volna várnunk, itt érkezési sorrendben fogadták a pácienseket. Nem volt szükség előzetes időpontfoglalásra. A mintavétel gyorsan és szakszerűen történt mindkét esetben. Az eredményeket ukrán és angol nyelven állították ki, azokkal nem volt semmilyen fennakadás a barabási határátkelőn. Ugyanakkor a tesztekért kifizetett végösszeg – főként kárpátaljai léptékben mérve – valóban nem volt olcsó mulatság, nem mindenki engedheti meg magának a megyében. Amíg a kereslet tart, a kínálat is adott lesz a tesztpiacon, mivel a hatóságok nem erőltetik meg magukat a csalók kézre kerítésével.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/34. számában jelent meg augusztus 21-én.