Putyin: Az ukránok becsaptak minket

Putyin: Az ukránok becsaptak minket

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valerij Falkov orosz tudományos és felsőoktatási miniszterrel folytatott megbeszélése közben Moszkvában 2023. január 3-án (Fotó: MTI/AP/Kreml/Aleksey Babushkin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szentpétervárra érkezett Vlagyimir Putyin, hogy részt vegyen a Leningrád náci ostroma megtörésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A Sky News az orosz nemzeti televízió híradása alapján arról számolt be, hogy az elnök a fő esemény előtt egy fegyvergyárban tett látogatást, ahol a munkások előtt kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy az ukrajnai győzelem biztos.

Putyin később veteránok előtt arról beszélt, hogy Moszkva ukrajnai akcióinak célja a keleti régiókban „évek óta dúló háború” megállítása volt. Szavai szerint Oroszország régóta keresi a tárgyalásokat az ukrajnai kelet-donbászi konfliktus megoldására, ahol a Moszkva által támogatott szakadárok 2014 óta harcolnak az ukrán erőkkel. – 2014 óta nem álltak le Donbászban a nehézfegyvereket, tüzérséget, tankokat és repülőgépeket érintő nagyszabású harci műveletek. Minden, amit ma teszünk, a különleges katonai művelet részeként, arra tett kísérletet, hogy megállítsuk ezt a háborút. Ez a mi műveletünk értelme, az ezeken a területeken élő emberek védelme – szögezte le Putyin, aki kitartott amellett, hogy Oroszország megpróbált békés rendezésről tárgyalni, mielőtt csapatokat küldene Ukrajnába, de „csak becsaptak és becsaptak minket”.

Ukrajna keleti részét Oroszország „történelmi területeinek” nevezte, hozzátéve, hogy Moszkva elismerte veszteségét az 1991-es szovjet összeomlás után, de cselekednie kellett az ottani oroszul beszélők védelmében. Ezért, illetve Ukrajna „demilitarizálása” és „nácitlanítása” céljából küldtek csapatokat az országba tavaly februárban.

A Sky News idézte az Institute for the Study of War, egy tekintélyes amerikai agytröszt azon álláspontját, amely elképzelhetőnek tartotta, hogy Putyin a mostani szentpétervári ünnepségen újabb mozgósítást jelentsen be. Bár hasonló várakozások a közösségi médiában is megjelentek, a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov pletykának nevezte egy orosz hírügynökség megkeresésére, hogy Putyin a háborús erőfeszítések megváltoztatását, például általános mozgósítást jelentene be.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.