Rendkívüli állapotot hirdetett a migráció miatt a lengyel elnök a fehérorosz határ mentén

Rendkívüli állapotot hirdetett a migráció miatt a lengyel elnök a fehérorosz határ mentén

A lengyel-fehérorosz határon táborozó, a két ország határőrei közé szorult illegális bevándorlókat vesznek körül lengyel katonák, illetve rendőrök az északnyugat-lengyelországi Usnarz Gorny környékén 2021. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli állapotot hirdetett a lengyel államfő a fehérorosz határ térségében az illegális migráció miatt a kormány kezdeményezésére csütörtökön.

A rendkívüli állapot két kelet-lengyelországi vajdaság – a Lublini és a Podlasiei – egy részét érinti, 183 községet, amely a három kilométer széles határmenti sávban található. Andrzej Duda rendelkezése harminc napig lesz érvényben. Az érintett sávban felfüggesztik a gyülekezési jogot és a tömegrendezvényeket. Kötelező lesz mindenkinek magánál tartania a személyazonosságát igazoló iratot, és a civilek számára tilos lesz a fegyverviselés. A helyieken kívül más nem tartózkodhat a térségben, a médiát kitiltják a zónából.

A korlátozások arányosak a fenyegetésekkel, céljuk a határon fennálló helyzet stabilizálása – hangsúlyozta sajtóértekezletén a lengyel belügyminiszter. Mariusz Kaminski szavai szerint Lengyelország és az Európai Unió biztonságát védik, nem engedik meg, hogy egy új, az EU-ba irányuló migrációs útvonalon találják magunkat. Azt mondta, hogy az illegális bevándorlók átengedésével Minszk bosszút akar állni Lengyelország, Litvánia és Lettország, valamint az EU lépései miatt, ezért a 2015-ös migrációs válsághoz hasonló helyzetet próbál előidézni.

A rendkívüli állapot meghirdetésének másik okaként a Nyugat-2021 (Zapad-2021) fedőnevű, szeptember 10-én kezdődő orosz hadgyakorlatot jelölte meg. A művelet egy részét Fehérországban, közvetlenül a lengyel határ közelében tartják orosz és fehérorosz különleges egységek részvételével.

A rendkívüli állapotról szóló elnöki döntést elvileg megvétózhatja a parlament, amely hétfőn tart rendkívüli ülését. A kormánykoalíció mellett azonban egyes ellenzéki tömörülések is jelezték már, hogy támogatni fogják az államfő rendelkezését.

A lengyel hatóságokat több jogvédő, valamint a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció bírálta amiatt, hogy nem fogadják be a migránsokat. Csütörtöki hatósági közlés szerint augusztusban 3,5 ezren kísérelték meg illegálisan átlépni a lengyel határt, 2,5 ezer embert visszafordítottak, mintegy ezer külföldit feltartóztattak.

Lengyelország a múlt héten megkezdte egy 2,5 méter magas határkerítés építését, a 180 kilométer hosszúra tervezett akadály 19 kilométeren már elkészült. A Fehéroroszország felőli migrációs nyomás miatt korábban Litvánia egész területén, valamint Lettország határmenti területein is bevezették a rendkívüli állapotot.

(MTI)