Romániában nem javasolják az AstraZeneca oltását az 55 évnél idősebbeknek

Romániában nem javasolják az AstraZeneca oltását az 55 évnél idősebbeknek

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában 18 és 55 év közötti felnőttek immunizálására ajánlják a brit-svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinát – közölte csütörtökön az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett közlemény szerint az első és második dózis közötti időszak nyolc hét lesz. A CNCAV emlékeztet: az Európai Gyógyszerügynökség ajánlata szerint a védőoltást 18 évnél idősebb személyek kaphatják meg, a két dózis közötti ajánlott időszak pedig 4 és 12 hét közé esik – írja az MTI.

Az AstraZeneca vakcina szaporodásra képtelenné tett adenovírust használ, és mindkét részoltása egyforma. A vakcina „közvetíti” a sejteknek a koronavírus adatait, ennek hatására az immunrendszer ellenanyagot termel. Az oltást nyolc és tíz dózisos fiolákban forgalmazzák, amelyek 2 és 8 Celsius-fok között hat hónapig őrzik meg stabilitásukat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2021. január 29-én adott ajánlást az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának egyéves feltételes forgalmazására.

Nem Románia az egyetlen, amely életkorhoz köti a vakcina alkalmazását: a belga és a holland hatóságok sem javasolják az idősebbek oltását az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű vakcinájával, mert még nem áll rendelkezésre elegendő adat annak hatásosságáról. Korábban a német hatóságok is bejelentették, hogy nem ajánlják az AstraZenecát a 64 év felettieknek, de Franciaország, Dánia és Svédország is hasonlóképpen döntött.