Romániában tavaly megduplázódott a népességfogyás az előző évhez képest

Romániában tavaly megduplázódott a népességfogyás az előző évhez képest

Folyosókon a betegek (Fotó: Facebbok/Constantin Vasile Ifteme)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megduplázódott tavaly a természetes népességfogyás Romániában az előző évhez képest: míg 2019-ben az elhalálozások száma 57 ezerrel haladta meg a születésekét, 2020-ban a koronavírus-járvány közepette 118 587-tel kevesebb gyermek született, mint ahány ember meghalt az országban – jelentette szerdán a statisztikai hivatal.

A legrosszabb időszak az év utolsó három hónapja volt, amikor az 52 ezret meghaladó negatív szaporulat csaknem akkora népességfogyást eredményezett, mint amekkorát a 2019-es év egészében regisztráltak. Ennek legfőbb oka az elhalálozások számának megugrása: idén decemberben már csaknem kétszer annyian – 36 ezren – haltak meg, mint az előző év decemberében.

Tavaly decemberben több mint négyszázzal több – csaknem 16 ezer – gyermek született ugyan mint 2019 utolsó hónapjában, de a statisztikai intézet MTI által is idézett jelentését ismertető Hotnews.ro hírportál rámutatott: a 2020-as év folyamán az élve születések száma 40 ezerrel elmaradt az előző évihez képest.

A közlemény a koronavírus-járványnak tulajdonítja, hogy tavaly februártól kezdődően hónapról hónapra nőtt a természetes népességfogyás az előző év azonos hónapjához képest, márciustól kezdődően pedig a házasságkötések száma is rendre elmaradt az előző évihez viszonyítva.

Románia természetes népszaporulata csaknem három évtizede, 1992-ben került negatív tartományba, azóta egyre súlyosbodik a népességfogyás. Az állandó lakosság 2014-ben húszmillió alá csökkent, pedig az 1989-es forradalom idején még több mint 22 millió volt. A demográfiai adatokat az egészségügyi válság mellett az is kedvezőtlenül befolyásolja, hogy több mint négymillió román állampolgár él külföldön, akiknek zöme az aktív lakossághoz tartozik, vagyis közöttük sokan vannak olyanok, akik a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályhoz tartoznak.