Sikerül-e megtörni Orbán szövetségesének diadalmenetét?

Sikerül-e megtörni Orbán szövetségesének diadalmenetét?

Andrzej Duda elnök és felesége az egyik varsói kampányrendezvényen Fotó: Reuters/Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már a második körre készül a hétvégi lengyel elnökválasztás két esélyese, az ismétlésre vágyó Andrzej Duda és kihívója, Rafal Trzaskowski. A fő ellenzéki erő visszajött a versenybe azzal, hogy a varsói főpolgármestert jelölte elnöknek, ám a favorit továbbra is a jelenlegi államfő. Igaz, a kampány hajrájában Donald Trumppal parolázó elnökre még nehéz második forduló várhat. Július 12-én az dönthet, hogy ki tudja jobban mozgósítani a táborát, és mennyi szavazatot szerez a kisvárosokban és a falvakban.

Jó húzásnak bizonyult, hogy a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette Polgári Koalíció menet közben jelöltet váltott, és végső kétségbeesésében a szejm alelnöke, Malgorzata Kidawa-Blonska helyett a sikeres varsói főpolgármestert vetette be. Rafal Trzaskowski pillanatok alatt felsorakoztatta maga mögött a liberális választókat, és visszavette a vezetést az ellenzéki oldalon Szymon Holowniától, a kormánykritikus TVN kereskedelmi televízióhoz közel álló, liberális katolikusként ismert közírótól, valamint a Lengyel Néppárt (PSL) elnökétől, Wladyslaw Kosiniak-Kamysztól. A felmérések alapján Duda az első fordulóban nagyjából 43 százalékra számíthat, míg Trzaskowski támogatottsága 26–28 százalékos.

A Polgári Platform azonban csak úgy tudott jelöltet váltani, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) minden erőfeszítése ellenére sem kerülhetett sor a választásra az eredetileg kiírt időpontban. Jaroslaw Kaczynski a járvány ellenére is ragaszkodott volna ehhez, hiszen ebben az esetben a hatalom jelöltje, Duda nagy eséllyel már az első fordulóban győzhetett volna. Az ellenzék mélyrepülésben volt, a tavaly miniszterelnök-jelöltként sem túl sikeres Kidawa-Blonska még saját pártja népszerűségi mutatóitól is elmaradt, Kosiniak-Kamysz és Holownia pedig még nem tűnt annyira felépítettnek, hogy megakadályozza Duda újraválasztását. Akinek egyébként a járvány miatti rendkívüli helyzet mellett az ellenzék széttagoltsága is a malmára hajtotta a vizet. Árulkodó, hogy visszalépése előtt Kidawa-Blonska már a választások bojkottjára hívott fel.

Ebben a helyzetben Kaczynski mindent megpróbált, hogy május 10-én döntésre vigye a dolgot. Második forduló esetén ugyanis Duda esélyei már korántsem voltak olyan egyértelműek, a választások halasztása pedig a karantén és az egyre romló közhangulat miatt az ellenzéknek kedvezett. A PiS meg-próbálta áthajtani a távszavazásról szóló törvényt, ám ez az elképzelés a kormányzó pártszövetségen belül is egyre nagyobb vitákat kavart, végül Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes pártja, az Egyetértés (Porozumienie) ellenállásán megbukott. Kaczynski a kormány bukásától tartva visszakozott, így kompromisszumos megoldásként most a választást a járvány miatt vegyes formában, hagyományosan és levélben rendezik meg. A PiS sikerének nevezhető ugyanakkor, hogy a szavazást a lehető legközelebbi időpontra írták ki.

Az újraindult kampány elsősorban Trzaskowskiról szólt, aki új jelöltként kihasználta az ebből adódó előnyöket, és felrázta a Polgári Platform táborát. A főpolgármester jól tudja, hogy győzelme megtörné a Jog és Igazságosság diadalmenetét, így mindenekelőtt a kormányzó erő elfáradására apellál, bírálja a járvány kezelését és a vele szemben elégedetleneket igyekszik mozgósítani. Liberális politikai programjának részeként szélesítené a szexuális kisebbségek jogait, létrehozná az állatok jogait védő biztos posztját, és hangsúlyosan támogatná a zöldek mozgalmát. Emellett az igazságügyi reformban az Európai Unió kritikáit megfogadva szétválasztaná a főügyész és az igazságügyi miniszter funkcióját. Gazdasági és szociális elképzeléseit az EU-val összhangban alakítaná, és megtartaná a jelenlegi kormánynak a családokat támogató 500+ nevű és a lakásépítési programját.

A választások körüli belpolitikai válság miatt május közepére leült kampányát szintén újraindító Duda szerint a lengyelek most nemcsak elnököt választanak, hanem a kormány és az elnök együttműködésének modelljéről is szavaznak. Ezzel egyértelműsítette, hogy szerinte a belpolitikai stabilitás is a tét, ami a járvány miatti válságos helyzetben kiemelt jelentőséggel bír. Az elnök emellett azt ígéri, hogy újraválasztása esetén az eddigi szociális vívmányok megőrzésével és kiegészítésével (nyaralási támogatás a gyermekes családoknak) és kiemelten az állami befektetésekkel megvédi Lengyelországot a válságtól. Ezekkel az állami infrastrukturális programokkal egyszerre teremt munkahelyeket, és csökkenti a nyugat-európai országokkal szembeni lemaradást. Személyes nemzetközi sikereként könyvelte el, hogy a kampány hajrájában fogadta őt Donald Trump.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/26. számában jelent meg június 26-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 26. számban? Itt megnézheti!