„Soha nem vétettem az ukrán törvények ellen, és most az ország ellenségeként díszelgek”

„Soha nem vétettem az ukrán törvények ellen, és most az ország ellenségeként díszelgek”

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Thaiföldön – oroszországi telefonszámmal – bejegyzett ukrán nemzeti identitású honlap orosz nyelven listázza Ukrajna ellenségeként feltüntetve a kárpátaljai magyarokat. Összeállításunkban olyanokkal beszélgettünk, akik szerepelnek a Mirotvorec szervezet listáján.

Abszurdnak tűnhet a felütés, de sajnos nem heti poénrovatunkat olvassák. A szélsőséges nacionalista Mirotvorec (Béketeremtő) szervezet közel hatszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő személyes adatait – útlevélszámát, beosztását, születési adatait, lakcímét, egyéb adatát – tette közzé nyilvános adatbázisában, akik állításuk szerint az ukrán mellett magyar állampolgársággal is rendelkeznek. Bár az ukrán titkosszolgálat közreműködése nélkül a Mirotvorec aligha jutott volna hozzá a bizalmas adatokhoz, az ukrán kormány mossa kezeit, mondván, nincs köze a magyarság ellen uszító honlaphoz, ahogy – állításuk szerint – ahhoz a petícióhoz sem, mely a magyar–ukrán kettős állampolgárságú kárpátaljaiak deportálását irányozza elő. Mégis hetek óta hagyják, hogy a valamivel több mint félezer aláírást számláló alkotmányellenes beadvány ott virítson a Legfelsőbb Tanács oldalán.

Mennyi a magyar Kárpátalján? - Magyar Hang

Tizenöt év alatt 21 ezerrel lettek kevesebben, így számuk 131 ezer lehet, de közölük is sokan ingáznak, külföldön dolgoznak. A Summa 2017 felmérés részletes elemzése.

A Mirotvorec listázása felkorbácsolta az indulatokat és állandó beszédtémát szolgáltat a kárpátaljai magyarok körében. Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfélemlítési kísérletek és a nemzetiségi alapon történő gyűlöletkeltés nem érte el a célját.

– Vegyes házasságból születtem, alapvetően az ukrán az anyanyelvem, de a mindennapokban a magyart használom – meséli a Magyar Hangnak egy 49 éves falusi képviselő, aki meglepődve látta viszont a nevét a Mirotvorec listáján. – Három évig szolgáltam a hadseregben, soha nem vétettem az ukrán törvények ellen, és most az ország ellenségeként díszelgek.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselői közül is többen a Mirotvorec adatbázisában találták magukat.

– A családom első perctől érintett a listázások ügyében – nyilatkozza lapunknak Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke. – A férjemet az első öt között listázta a Mirotvorec. Én a második körben kerültem fel két másik ungvári járási képviselőtársammal egyetemben.

A kárpátaljai politikustól megtudjuk, hogy nem a nacionalista szervezet listázása az első olyan jogsértés, amely a személye ellen irányul: a határkelőkön is a különös ellenőrzés alá vonandók listáján szerepel.

A teljes cikket keresse a Magyar hang 23. számában! Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 23. számban? Itt megnézheti!