Sokkban az izraeli társadalom, lépéskényszerben a kormány

Sokkban az izraeli társadalom, lépéskényszerben a kormány

Dél-izraeli állapotok a rakétatámadások után 2023. október 9-én (Fotó: AFP via Europress/Ahmad Gharabli)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkban van az izraeli társadalom és sérülhetett a hadsereg iránti bizalom – erről beszélt a Magyar Hangnak Novák Attila történész, aki öt évig volt a tel-avivi magyar követség kulturális attaséja. Az Izraelt ért szombati támadás előtti utolsó repülőjárattal tért haza Magyarországra.

– Sokkban van a lakosság, végül is ilyen méretű konfliktus évtizedek óta nem volt. Biztos, hogy sokakban jelen van a katonaság iránti bizalomvesztés is: megdöbbenti az embereket, hogy a támadók órákon keresztül tudtak gyilkolni. Izraelben elég nagy a bizalom a hadsereg iránt, fontos kohéziós ereje a társadalomnak, ez most megrendült – mondta Novák Attila. A hírek hallatán egyébként rengeteg tartalékos jelentkezett katonai szolgálatra, amin a történész nem csodálkozik. – Iszonyatosan nagy a felháborodás, nagy traumát szenvedtek el. Ez nem gyilkolási vágy. Nem az erőszakot szeretik, hanem úgy érzik, a nemzeti önvédelemről van szó. Nem szabad többet megtörténnie annak, hogy valaki betör Izraelbe, és ártatlanokat öl meg – fejtette ki.

Novák Attila elmondása szerint bár a Netanjahu-kormány iránt eleve van egyfajta bizalmatlanság a társadalomban, de szerinte „nem biztos, hogy jó, ha a teljes felelősséget Netanjahura és kormányára hárítják”, mert a hatalom csak egy szereplője az eseményeknek, amelyeket befolyásolhatott Irán is. Ráadásul „jelentősebb hírszerzési fiaskóról” is szó van, ami nem politikától függő szempont, bár az elmúlt év belpolitikai feszültségei véleménye szerint „biztosan nem tettek jót a hadsereg és az állam szerveződéseinek”. A korábbi kulturális attasé elképzelhetőnek tartja, hogy a későbbiekben belpolitikai következményei is lesznek a történteknek, mert a Likud törzsszavazói közül sokan élnek a déli területeken, főleg kisvárosokban. – Őket érte ez a támadás, és biztos, hogy ennek lesz politikai hatása – vélekedett, bár abban már nem biztos, hogy az ellenzék a saját javára tudja fordítani a helyzetet.

– Egyes külföldi elemzők szerint a Hamász végső célja a szaúdi-izraeli közeledés megtorpedózása volt. Ha Izrael bevonul a Gázai övezetbe, vagy hasonlóan kemény lépéseket tesz, akkor szaúdiak nem fognak kiegyezni Izraellel, hiszen Szaúd-Arábia az iszlám vezető államának tartja magát, és a palesztin ügy fontos nekik – mutatott rá Novák Attila. Ám szerinte a katasztrófa olyan méretű, hogy Izraelt egyelőre biztosan nem fogják eltántorítani a kemény válaszlépéstől a nemzetközi szereplők reakciói. A közvélemény is erős nyomás alatt tartja az izraeli kormányt, amely így a történész szerint lépéskényszerbe kerül. Bár a Gázai övezetbe való bevonulásnak komoly kockázata van, és korábban is sok katona életébe került Izrael gázai jelenléte, Novák Attila szerint könnyen elképzelhető, hogy Izrael hajlandó lesz megfizetni Hamász eliminálásának árát akkor is, ha az emberéletekben mérhető.

Benjámin Netanjahu hétfőn délelőtt már arról beszélt, hogy Izrael át fogja alakítani a régiót, miközben megtorolja a Hamász pusztító támadását. A miniszterelnök dél-izraeli helyi politikusoknak azt mondta, tudja, hogy kemény és szörnyű dolgokon mentek keresztül. – Amin a Hamász keresztül fog menni, az is kemény és szörnyű lesz, már a csata közepén vagyunk, és még csak most kezdtük el – fogalmazott, jelezve, hogy az elkövetkező harc időbe telik.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a Magyar Hangnak korábban arról beszélt, hogy véleménye szerint Izrael szárazföldön is be fog vonulni a Gázai övezetbe.

 

Címkék: Izrael, Hamász