Száztíz konténernyi veszélyes hulladékot akartak Romániából Malajziába csempészni

Száztíz konténernyi veszélyes hulladékot akartak Romániából Malajziába csempészni

Pekingi munkás műanyag hulladékot válogat egy hulladékfeldolozóban. Többé nem kell nekik más szemete (Fotó: Reuters/Kim Kyung-Hoon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Száztíz darab, Romániából származó, nehézfémeket tartalmazó konténert fedeztek fel a hatóságok Malajziában, a szállítmány illegálisan került az országba – írja a Reuters nyomán a Hvg.hu. A beszámolók szerint a csempészett veszélyes hulladékot Indonéziába akarták eljuttatni.

– Az 1864 tonnányi fémipari mellékterméket Tanjung Pelepas kikötőjében fedezték fel, pillanatnyilag elhagyatva. A Bázeli Egyezmény értelmében veszélyesnek minősülő anyagokról – így cinkről, ólomról és kadmiumról – a környezetvédelemért is felelős tárca nem tudott, engedélyt nem adott a behozatalára. Malajzia a román hatóságokkal és az Interpollal is felvette a kapcsolatot. Románia egyelőre nem kommentálta az ügyet – olvasható a cikkben.

Malajzia az elmúlt években a világ szemetének egyik legfőbb lerakóhelyévé vált, miután Kína megtiltotta a szemét importálását. Az délkelet-ázsai ország hatóságai idén januárban mintegy 3737 tonna műanyaghulladékot küldtek vissza nyugatra, így Magyarországra is.