Szerbia visszaállítja a hadkötelezettséget

Szerbia visszaállítja a hadkötelezettséget

Aleksandar Vucic szerb államfő és Milan Mojsilovic szerb vezérkari főnök a szerb haderő Gránit 2023 elnevezésű nyilvános katonai képességbemutatóján a Belgrád melletti Batajnica légitámaszpontján 2023. április 22-én. (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra bevezetik Szerbiában a 2011-ben felfüggesztett sorkatonaságot. A kötelező katonai szolgálat visszaállítását Miloš Vucevic védelmi miniszter, a decemberi választásokon hatalmát megerősítő Szerb Haladó Párt elnöke jelentette be. Bár erről végül Aleksandar Vucic államfőnek kell döntenie, ez csak formalitásnak tekinthető, hiszen ő a javaslat egyik tényleges kezdeményezője, és egyben Szerbia valódi vezetője – Vucic épp szerdán jelentette be mellékesen, hogy lecseréli Ana Brnabic miniszterelnököt – emlékeztet a 444.hu.

A hivatalos indoklás szerint Szerbiának újoncokra van szüksége, hogy feltölthesse a tartalékos állományt, a javaslat értelmében a katonai szolgálat nem lenne hosszabb négy hónapnál. A védelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a kötelező katonaság nem jelenti azt, hogy Szerbia háborúra készülne, a béke megőrzését nevezte legfontosabb értéknek. Mint a hírről beszámoló Balk cikke megjegyzi, a bejelentés időzítése „szolgálhatja a figyelem elterelését az igencsak valószínű választási csalásokról”. A december 16-i választásokon a gyanú szerint a kormánypárt tömegesen utaztatott szavazókat a Boszniai Szerb köztársaságból.

Az ellenzék utcai megmozdulásokkal, éhségsztrájkkal a választások tisztaságának nemzetközi vizsgálatát és akár a választások megismétlését követeli, a kormánypropaganda – valószínű orosz titkosszolgálati háttértámogatással – válaszképpen az ellenzéket és a Nyugatot vádolja felforgatással, színes forradalmak szításával és „Szerbia majdanizálásával”.