Szijjártó Moszkvába utazott, hogy Paks II.-ről tárgyaljon

Szijjártó Moszkvába utazott, hogy Paks II.-ről tárgyaljon

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a HUNGRAIL Magyar Vasút 2021 konferencián az Anantara New York Palace Budapest Hotelben 2021. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jól haladnak a paksi atomerőmű bővítésének előkészítő munkálatai, és a következő időszakban a kivitelező tíz újabb tervet és engedélykérelmet fog benyújtani az illetékes hatóságoknak – írja az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi bejelentését idézve.

A miniszter kedden Moszkvába utazott, ahol Alekszej Lihacsovval, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójával egyeztet a munkálatok pontos menetrendjéről. Fontosnak nevezte, hogy sikerüljön tartani az előzetes terveket, s így Magyarország teljesíteni tudja az európai klímacélokkal kapcsolatos vállalásokat.

Szijjártó Péter elmondta, hogy jól haladnak az előkészítő munkálatok, ugyanis a kivitelező már 519 engedélyt megszerzett, ezek között volt a környezetvédelmi és a telephely-engedély. Arról is beszélt, hogy hamarosan benyújtanak tíz újabb tervet és engedélykérelmet, például az alaplemezre és a reaktortartályra vonatkozóan.

Szijjártó moszkvai útját értékelve Szél Bernadett Facebook-bejegyzésben figyelmeztet: „mindig aggódhatunk, amikor Szijjártó repülőre száll. Most is így van ez: megint Moszkvába utazott, hogy Paks II.-ről tárgyaljon. Figyelem! A tervezett paksi bővítéssel kapcsolatban jelenleg semmilyen megbeszélnivaló nincs Moszkvával. Semmi. A labda ugyanis nem náluk pattog, hanem — immár több mint 15 hónapja — az Országos Atomenergia Hivatalnál (OAH), akik a biztonságunkat féltve nem engedték át a projektet!”

A politikus szerint a Roszatom olyan csapnivaló minőségű engedélyezési dokumentációt adott be az OAH-nak, amelyre még a közvetlen politikai irányítás alá helyezett nukleáris hatóság sem merte kiadni az engedélyt, a látványos kormányzati nyomásgyakorlás ellenére.