Szlovákiai busztragédia: nyolc utas állapota kritikus

Szlovákiai busztragédia: nyolc utas állapota kritikus

Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én. (MTI/TASR/TASR/Michal Svítok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

A szlovákiai magyar buszbaleset sérültjei közül tízet szállítottak a pozsonyi egyetemi kórházba (UNB), közülük nyolc ember állapota kritikus – közölte az egészségügyi intézmény igazgatója a szlovák hírügynökséggel hétfő délután. Az MTI beszámolója szerint a 38 könnyebb sérült közül 19 embert szállítottak kórházba, a többiek 18 óra után mentesítő busszal elindultak Magyarországra.

Michal Palkovič egészségügyi miniszter közlése szerint nagyon súlyosak a Pozsonyi Egyetemi Kórházban ápolt páciensek sérülései. „Nagyon aggasztó a sérülések mértéke. Súlyos, többszörös traumás esetekről van szó, több embert mesterségesen kell lélegeztetni, súlyos arcroncsolódásokkal, medence- és alsóvégtag-roncsolódásokkal hoztak pácienseket, akiknél azonnali orvosi beavatkozásra volt szükség” – jegyezte meg a Bumm.sk szerint. Több emberen kellett életmentő műtétet végrehajtani, két sérült mélyaltatásban van. A portál közlése szerint a mentőszolgálathoz 10:33 órakor érkezett az első bejelentés, a mentők tíz percen belül a helyszínre érkeztek, 11:17 órakor már beszállították az első pácienseket a Pozsonyi Egyetemi Kórházba. 

Az M1 csatorna tudósítója arról számolt be, hogy Pozsony három kórházába szállították a súlyos és közepesen súlyos sérülteket. A többi sérültet a malackai (Malacky), nagyszombati (Trnava) és a szakolcai (Skalica) kórházakban látták és látják el.

Amint arról lapunk is beszámolt, magyar autóbusz karambolozott egy kamionnal a D2-es autópálya Csehország felé vezető szakaszán – a pozsonyzávodi pihenőhelynél. A buszon budapesti és miskolci magyarok, feltehetően nyugdíjasok utaztak. Az eddigi információk szerint a balesetben egy 56 éves férfi meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen, 37-en könnyebben sérültek meg. 

A szlovák tűzoltók szóvivője szerint több mint harminc tűzoltó vonult ki a közeli Malackából és Pozsonyból, a forgalmat ideiglenesen elterelték, a könnyebb sérülteket egy autóbusz szállította el a helyszínről. A szlovák rendőrség közlése szerint a baleset körülményeinek kivizsgálása még zajlik, azt viszont már tudni lehet, hogy mindkét jármű vezetőjének negatív volt az alkoholtesztje.

A Bumm.sk megírta, hogy Zuzana Čaputová államfő részvéttáviratot küldött Novák Katalin magyar államfőnek a magyarországi utasokat szállító autóbusz D2-es autópályán történt tragikus balesetét követően. A Facebookon pedig azt írta: „Remélem, hogy a baleset minden sérültje rendbe jön, és nem lesz hír több áldozatról”. Novák Katalin ugyancsak a közösségi oldalon fejezte részvétét: „Őszinte részvétem a tragikus buszbalesetben elhunyt áldozat családjának, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánok! Köszönöm a mentésben résztvevő szlovák hatóságok segítségét!”

A Noviny.sk úgy tudja, egy román sofőr ült a kamion volánja mögött, alig egy perce állt a leállósávban, amikor 100 km/h-s sebességgel belehajtott hátulról a magyar autóbusz. Az autóbusz sofőrje elaludhatott, az ütközés után a busz fele beszorult a kamionba. Ugyanakkor más hírek szerint a balesetet az okozhatta, hogy a pihenőhelyről kihajtó kamion sofőrje nem vette észre a közeledő buszt. Az M1 csatorna arról számol be, hogy az utasok közül a legtöbben a hajnali indulás miatt aludtak az autóbuszon, így nem emlékeznek, hogy az ütközés pillanatában mi történt. Az ütközés után a busz összeroncsolódott, az úttesten hevertek az utasülések, a kamion rakománya az útra borult. Mint beszámoltak róla, a közösségi oldalakra feltöltött videón jól látszott, hogy a kamion az árokba csúszott.
    

Címkék: Szlovákia, buszbaleset