Szükségállapottal és letöltendő börtönnel törnék le a kanadai kamionos blokádot

Szükségállapottal és letöltendő börtönnel törnék le a kanadai kamionos blokádot

A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele és a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó kamionosok Ottawában 2022. február 10-én (Fotó: MTI/EPA/Andre Pichette)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kanadai fővárost, Ottawát is magában foglaló Ontario tartomány kormánya szükségállapotot hirdetett válaszul a két hete tartó kamionos tiltakozásokra – jelentette a kanadai közmédia, a CBC. A legnépesebb kanadai tartomány miniszterelnöke, Doug Ford határozottan aláhúzta, a szükségállapotot megszegőket, így a tiltakozókat is akár egy év börtönnel, vagy 100 ezer dollár bírsággal is sújthatják.

Az úgynevezett Szabadságkonvoj azt követően indult, hogy a kormány január 15-től kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást az Egyesült Államokban közlekedő kamionosoknak. A rendelkezés szerint azoknak, akik nem oltatják be magukat, minden útjuk után két hetet karanténban kell tölteniük. A követelések közé mostanra Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök és kormánya lemondása, az általános kötelező oltás visszavonása és tulajdonképpen minden járványügyi korlátozás is felkerült.

Doug Ford pénteki sajtótájékoztatóján leszögezte, a szükségállapot bevezetésével mind a négyszáz helyszínen fel kell oldani a blokádot – így az összes most lezárt határátkelőt, repülőteret, kikötőt, hidat, autópályát és vasútvonalat újra szabaddá kell tenni a forgalom számára. Emellett biztosítják a sürgősségi és egyéb egészségügyi ellátások és a tömegközlekedés zavartalan működését. A tartományi kormányfő szerint a hatóságok azt is mérlegelhetik, hogy a börtön, illetve a bírság mellett a szabályokat megszegőktől és a rendvédelmi szerveknek nem engedelmeskedőktől elvegyék a különféle jogosultságaikat és engedélyeiket.

Jelenleg az Egyesült Államok irányába tartó egyik legfőbb útvonal, a Detorit folyón átívelő – az ontariói Windsort és a Detroitot összekötő –, Ambassador Bridge nevű híd egyes szakaszait is blokád alatt tartják a demonstrálók. Közben pedig arról érkeztek hírek, hogy a tartományi főváros, Toronto belvárosában még masszívabb demonstrációkra készülnének.

Korábban a tüntetések beszüntetését követelte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, míg Ottawa polgármestere, Jim Watson a kialakult helyzetet „a legsúlyosabb vészhelyzetnek” nevezte, amivel a város valaha is szembesült, és ő már múlt héten szükségállapotot vezetett be a településen. A városvezetés azzal indokolta a lépését, hogy a kamionos tüntetők egyre durvábban viselkednek, gyakran bekapcsolják a szirénákat és a kürtöket, petárdákat gyújtanak, megnehezítik a közlekedést és ezzel élhetetlenné teszik a várost. A rendőrség közben arról tájékoztatott, eljár azokkal szemben, akik a kamionosoknak anyagi segítséget nyújtanak, például az üzemanyag-ellátásukat segítik. A kanadai Ontario tartomány legfelsőbb bírósága pedig hétfőn 10 napra egyébként már ideiglenesen betiltotta a kamionos tüntetők dudálását.

Több országban is megpróbáltak szimpátiatüntetéseket tartani, de ezek például Új-Zélandon és Franciaországban sem jártak sikerrel.

A friss járványügyi adatok szerint Kanadában jelenleg a legnépesebbnek számító Ontarióban regisztrálták az elmúlt időszakban a legtöbb fertőzöttet: a 15 milliós tartományban 48 505 új koronavírusos esetet jelentettek január 28 és február 10 között. A szomszédos, 8,5 millió lakosú Québecben a helyi kormányzat – ahogy arról beszámoltunk korábban – közel 90 százalékos átoltottság mellett egészségügyi különadót vetne ki az önszántukból oltatlanokra. A francia dominanciájú kanadai tartományban egyébként ugyanezen időszakban 42 430 volt az új fertőzöttek száma.

Egész Kanadát tekintve a járványgörbe lefelé mozog, egy hónapja még napi 8 ezer, míg mostanra már csak napi bő 3 ezer új esetet regisztrálnak. A 38 milliós észak-amerikai országban a járvány kezdete óta 3 millió 170 ezer körül van a betegségen átesettek száma, az áldozatoké pedig jelenleg 35 231 fő.