Több ezer orosz tüntetett Putyin ellen Prágában

Több ezer orosz tüntetett Putyin ellen Prágában

Putyin-ellenes orosz tüntetés Prágában (fotó: Fiona Thompson/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szimbaton Prága belvárosában több ezer, többségükben Csehországban élő orosz nemzetiségű tüntető vonult Putyin-ellenes jelmondatokat hangoztatva és az ukrajnai agressziót elítélő transzparenseket hordozva.

A rendőrség 300 fősre becsülte a menet létszámát, amely a prágai Szabadság térről indult. A tüntetés orosz szervezői elmondták, hogy a demonstrációval azt akarták megmutatni Csehországnak, hogy attól, hogy valaki orosz, még nem feltétlenül támogatja a háborút vagy Putyint.

Csehországban igen sok orosz él. 40 ezres létszámukkal az oroszok adják a legnagyobb külföldi közösséget. Az ukrajnai háború óta mintegy 300 ezer ukrajnai menekült is érkezett Csehországba.

Az egyik tüntető elmondta, hogy a Csehországban élő „oroszok nem putyinisták, hanem európaiak”, és állításuk szerint Oroszországban is sok orosz gondolkodik ugyanígy, csak nekik nincs lehetőségük ezt hangoztatni.

A tüntetésen részt vettek olyan Csehországban élő oroszok is, akiket rokoni szálak kötnek Ukrajnához, és így az orosz támadás „romba döntötte” a családi életüket. Egyikük elmondta, hogy az idős kijevi rokona Németországba menekült az orosz bombázások elől. Ő még emlékszik, ahogy a németek bombázták Kijevet a II. világháborúban, most pedig az oroszok teszik ugyanezt, és a németek fogadják őt be menekültként.