Ezer liter szennyezett Sajó-vizet locsolt a szlovák környezetvédelmi minisztérium elé egy képviselő

Ezer liter szennyezett Sajó-vizet locsolt a szlovák környezetvédelmi minisztérium elé egy képviselő

(Videókivágás: Orosz Örs Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meddig lehet tétlenül nézni a Sajón zajló ökológiai katasztrófát?! – ezzel az nyomatékos kérdéssel kezdte Facebook-posztját Orosz Örs, szlovákiai parlamenti képviselő, aki már hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozta a Sajó folyó vizét vörösre festő szennyezést. „Annak ellenére, hogy az első vízvizsgálatok riasztó eredményei már február 24-én ismertek voltak, a felelős szervek azóta sem cselekedtek érdemben!” – tette hozzá. Emlékeztetni szeretnénk a minisztert arra, hogy naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba, de ennek ellenére 74. napja nem történik érdemi előrelépés az ügyben!”

A tétlenségre reagálva Orosz Örs a szlovák környezetvédelmi minisztréium épülete elé szállított ezel liter vizet a Sajóból, majd kiengedte a kövezetre.

 
 
Mint arról lapunk is hírt adott, vas-oxid tartalmú anyag Sajóba Szlovákiában egy 14 éve bezárt bánya és vasmű a felelős a szennyezésért. Azok vízzel telytett tárolóiból kerül a vas-oxid a folyóba.