Tömegével dezertálnak a katonák Venezuelából

Tömegével dezertálnak a katonák Venezuelából

Kolumbiai lovasrendőrök indulnak a határra (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar idő szerint délután fél négytől kezdődött hétfőn a 14 latin-amerikai országból álló Lima Csoport értekezlete Bogotában. Juan Guaidó venéz ellenzéki vezető személyes megbeszéléseket folytat majd Mike Pence amerikai alelnökkel is, aki egy vasárnapi interjúban nem zárta ki az amerikai katonai beavatkozás lehetőségét sem Venezuelában. 

Mindeközben a venezuelai katonák tömegesen dezertálnak. A cúcutai szállodában, ahol lakom, éjszaka 23 átállt katonát szállásoltak el – a recepciós szerint a venezuelai egyenruhásokat a kolumbiai katonai rendészet hozta a hotelbe, szobát és teljes ellátást kérve nekik. A számlát vagy a kolumbiai állam, vagy valamelyik egyházi segélyszervezet fogja fizetni. A helyi sajtó már kétszáznál is több dezertőrről számolt be (a 13 különféle venezuelai fegyveres szervezettől).

Háború a segély miatt, és egy salsázó elnök | Magyar Hang

Legalább 14 ember meghalt, 285-en megsérültek, és elégett két kamionnyi humanitárius segély Venezuelában szombaton.

Az ország határai továbbra is zárva. A brazil oldalról olyan felvétel is nyilvánosságra került, amelyen emberek tucatjai ugranak a két országot elválasztó folyóba, közben lövések hangja hallatszik. Lövések hallatszottak vasárnap este Cúcuta mellett is, a Simón Bolívar hídnál, ahol új pénzkereseti mód jelent meg: akik mindenképpen át akarnak jutni, embercsempészek 5 és 20 ezer peso körüli összegért (ez 500–2000 forintot jelent) hegyi ösvényeken átviszik őket Kolumbiából Venezuelába. Ami nem veszélytelen, hiszen a venezuelai oldalon a collectivosoknak nevezett motoros bandák tagjai vadásznak a határsértőkre, illetve a kolumbiai drogcsempészek sem szeretik a túl nagy forgalmat a saját ösvényeiken, ezért könnyen lelőhetik a „konkurenciát”.

Töltényhüvelyek a Simón Bolívar hídnál

A kiutasított kolumbiai nagykövet és a többi diplomata tegnap elhagyta az országot, amire a bogotái külügyminiszter így reagált: „ami Venezuelát elpusztítja, az mindannyiunkat tönkretesz”.
Caracasban pedig Delcy Rodríguez, a venezuelai alelnök a szombati erőszakos eseményeket kommentálva azt nyilatkozta: „Ez csak egy kis része annak, amit mi meg tudunk tenni.”