Ötven fölé nőtt a hawaii tűzvész halálos áldozatainak száma

Ötven fölé nőtt a hawaii tűzvész halálos áldozatainak száma

Repülőgépről oltják a terjedő lángokat Hawaii-on (Fotó: County of Maui)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkevesebb 53 ember halt meg a Hawaii Maui szigetén tomboló tűzvészben, és ez a szám várhatóan tovább emelkedik – írja az MTI. A tűz olyan pusztítást végzett a történelmi üdülővárosban, Lahainában, amelynek helyreállítása éveket és dollármilliárdokat fog felemészteni.

Josh Green kormányzó bejelentése szerint a turisták körében népszerű településből alig maradt több parázsló romoknál, ez az amerikai szövetségi állam történetéknek legsúlyosabb természeti csapása, ezrek váltak hajléktalanná és mintegy ezer épület romba dőlt. A város a Hawaii Királyság fővárosa volt egykor, évente mintegy kétmillió turista kereste fel, ami a szigetre látogatók mintegy 80 százaléka. A város közelében kedden csaptak fel a lángok, majd sebesen áterjedtek a településre. Többen az óceánba ugrottak, hogy menedéket keressenek a lángok elől, és ezreket, helyieket és turistákat kellett kimenekíteni.

Mauin további két helyen is lángok martaléka  a növényzet, az oltást pedig nehezíti a száraz idő a helyenként óránkénti 100 kilométeres sebességű széllökések. A hatóságok szerint a Lahainánál tomboló tűz 80 százalékát már ellenőrzik a tűzoltók, míg Pulehunál 70 százalékban sikerült megfékezni a lángokat. A harmadik tűzfészekről nem érkezett ilyen tájékoztatás. Green szerint a halálos áldozatok száma meg fogja haladni a szigeteket ért eddig legsúlyosabb természeti csapás, az 1961-es szökőár áldozatainak számát. Akkor 61 ember halt meg.

Amint arról lapunk is írt, a tüzeket részben a sziget mellett több száz kilométeres távolságban elvonuló hurrikán szele gerjesztette. Ugyanakkor a meteorológusok szerint immár nem is lehet kérdés, hogy az egyre gyakoribbá váló erdőtüzek végső soron a klímaváltozás következményei, amely nemcsak az időjárási mintázatokat változtatja meg úgy, hogy hatalmas régiók válnak sokkal tűzveszélyesebbé, mint korábban, de a növényzet kiszárításával hihetetlenül gyúlékony üzemanyagot is biztosít a lángoknak.