Már 36 halálos áldozata van a soha nem látott hawaii erdőtűznek

Már 36 halálos áldozata van a soha nem látott hawaii erdőtűznek

Lángol a növényzet a hawaii Maui-szigeten fekvő Kiheiben 2023. augusztus 9-én (Fotó: MTI/AP/Ty O'Neil)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább 36-an életüket vesztették a Hawaii-hoz tartozó Maui szigetén pusztító erdőtüzekben. Ez az utóbbi idők leghalálosabb tűzvésze az egész Egyesült Államokban. Helyi idő szerint kedden tört ki egyszerre három tűzvész is a szigeten, amelyek aztán gyorsan lakott területekre is átterjedtek, a lakókat pedig a tűz teljesen váratlanul érte. Sokak éppen csak kijutottak az elakadt autójukból, és el tudtak menekülni, mielőtt a tűz letarolta volna az utat, a környező házakat, az autókat és mindent, ami az útjába került.

Többen csak úgy menekültek meg a lángok elől, ami konkrétan a sziget széléig üldözte őket, hogy levetették magukat a sziklákról, bele a Csendes-óceánba. A vízből a parti őrség mentette ki őket. A lángokat a legutóbbi jelentések szerint az elmúlt órákban (helyi idő szerint szerda éjjel) nagyrészt megfékezték, de Lahaina történelmi várost nem sikerült megóvni. Hawaii egykori királyi székhelye gyakorlatilag teljesen elpusztult.

A tüzeket részben a sziget mellett több száz kilométeres távolságban elvonuló hurrikán szele gerjesztette. A meteorológusok szerint immár nem is lehet kérdés, hogy az egyre gyakoribbá váló erdőtüzek végső soron a klímaváltozás következményei, amely nemcsak az időjárási mintázatokat változtatja meg úgy, hogy hatalmas régiók válnak sokkal tűzveszélyesebbé, mint korábban, de a növényzet kiszárításával hihetetlenül gyúlékony üzemanyagot is biztosít a lángoknak.

Bár a tüzek terjedését a jelek szerint megfékezték, ez nem azt jelenti, hogy minden tűzfészek kihunyt volna. Mauin három helyen ég még nagyobb tűz, ezek jelentős mennyiségű füstöt és hamut bocsátanak a levegőbe, ami a hatóságok figyelmeztetése szerint súlyos egészségkárosodást okozhat. A szigeten több evakuációs központot is létrehoztak a menekülő lakosok számára, akik közül sokan azt sem tudják, hogy maradt-e bármi az otthonukból.

A tűz károkozása nemcsak emberéletekben mérhetően hatalmas. Maui fő bevételi forrása a turizmus, ami a természeti és kulturális értékeken alapszik. Amellett, hogy a jelenlegi és reménybeli turistáknak most megrendülhetett a sziget biztonságosságába vetett hite, a tűz gyakorlatilag megsemmisítette a sziget kulturális értékeit, és azt sem tudja senki, hogy a természet milyen gyorsan regenerálódhat (ha egyáltalán képes lesz rá). A hatóságok Maui elhagyására szólították fel a turistákat, eddig már 11 ezer látogatót evakuáltak.

 

 

Címkék: tűzvész, Hawaii