További segélyszállítmányokat várnak Gázában

További segélyszállítmányokat várnak Gázában

Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet dél részén 2023. október 20-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy újabb segélykonvoj beengedésében bízik a Gázai övezetbe az ENSZ humanitárius vezetője. Martin Griffiths a CNN tudósítása szerint abban reménykedik, hogy még vasárnap bejuthat az ostrom alatt tartott régióba 20-30 teherautó az Egyiptom felőli rafahi átkelőn keresztül. Szombaton egyébként már 20 kamion bejutott, az ENSZ ezt úgy jellemezte, hogy „csepp a tengerben”. Az indiai külügyminisztérium mindenesetre már útnak indított egy segélyszállítmányt Egyiptom felé, amelyben alapvető életmentő gyógyszerek, sebészeti eszközök, sátrak, hálózsákok és víztisztító tabletták is találhatók. Az Aljazeera arra hívta fel a figyelmet, hogy üzemanyagra is szükségük van, ha a kórházak működését fenn akarják tartani.

Izrael szombat éjszaka további légicsapásokat hajtott végre a Hamász gázai infrastruktúrája ellen, több mint háromszáz bombát vetettek be. Az MTI azt írja, hogy a vadászgépek több tucat Hamászhoz köthető katonai célpontot támadtak, melyek közül több sokemeletes épületekben volt. Felszámoltak több tucat alagútlejáratot, lőszerraktárat, főhadiszállást és hadműveleti katonai posztot. A hadsereg közleménye szerint a megtámadott terrorista célpontok között voltak olyan mecsetek is, amelyeket a Hamász hadicélokra használt. A BBC a hadseregre hivatkozva arról is beszámolt, hogy megölték a Hamász egyik magas rangú parancsnokát.

Közben Izrael Szíriában megtámadta és megbénította a damaszkuszi és aleppói repülőtereket, nagy erőkkel lőtték a kifutópályákat. Az izraeli média szerint azért mértek csapásokat a szíriai repterekre, mert az izraeli hadvezetés attól tart, hogy fejlett fegyvereket szállítanak át rajtuk Iránból és Irakból Libanonba és Szíriába. Emellett palesztin fegyvereseket öltek meg Ciszjordániában. A kétezres évek elején kirobbant második intifáda óta először bombázták vadászgéppel a Ciszjordániában lévő Dzsenín el-Anszárí nevű mecsetjét, amely alatt az Iszlám Dzsihád fegyveresei elbarikádozták magukat. A katonai szóvivő szerint azért volt szükség a légicsapásra, mert öt terrorista a mecset alatti alagútban tartózkodott, és könnyebb fegyverzettel nem tudták volna felszámolni a dzsihádista osztagot. A földfelszín alatt rejtőzködő terroristák közül legalább ketten meghaltak, a többieket pedig elfogták vagy megsebesítették. A szokatlan hadművelet után szárazföldi erőket nem küldtek a helyszínre.

Izrael egyúttal evakuál újabb tizennégy, az ország északi, libanoni határának közelében található települést, tartva a libanoni síita milícia, a Hezbollah elleni harc kiterjedésétől. A konfliktus október 7-i kezdete óta csaknem kétszázezer embert evakuáltak állami finanszírozással, és további százezrek önként menekültek biztonságosabb helyekre a Gázai határ környékéről és az északi határvidékről. Jonatan Konrikosz, a hadsereg külföldi szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a Hezbollah „nagyon veszélyes játékot játszik”, az északi határon kialakuló eszkalációval a háború felé sodorja Libanont. – Fokozzák a hadihelyzetet, napról-napra egyre több támadást látunk – közölte, hozzátéve, hogy az izraeli hadsereg válasza eddig „kimért, taktikai volt, és a határhoz közeli területekre korlátozódott”.



 

Címkék: Izrael, Gázai övezet