Trendforduló a járványban? A leginkább sújtott államokban biztatóan alakulnak a számok

Trendforduló a járványban? A leginkább sújtott államokban biztatóan alakulnak a számok

A világ legnagyobb kórházhajója a New York-i kikötőben a 29. emeleti lakás ablakából (Fotó: Soos Krisztina)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

New York államban áprilisban először fordult elő, hogy egyetlen napon kevesebb mint 400 ember halt meg a Covid-19 betegségben – írja az MTI Andrew Cuomo, New York állam kormányzójának vasárnapi bejelentését idézve.

A kormányzó szavai szerint szombaton 367 ember hunyt el koronavírus-fertőzésben. Hangsúlyozta, bár ez az adat is „szörnyűséges”, de messze alatta marad annak, amikor a járvány csúcspontján naponta 800 ember hunyt el a vírusfertőzésben az állam területén.

Szombaton még mindig ezer új koronavírusos beteget szállítottak kórházba, de ez is kevesebb, mint a korábban súlyosan megbetegedettek száma. – Visszatértünk a március 31-i állapotokhoz, amikor kezdett drámaian megemelkedni a betegek száma – fogalmazott.

Hasonló jó hírről számolt be az olasz polgári védelmi hatóság is. Bejelentésük szerint március 15-e óta nem volt olyan alacsony a járvány miatti halálesetek száma, mint most. A vasárnapi 260 haláleset jelentős csökkenést jelent az előző napi 415-höz képest. Igazából azonban a hétfői adatok erősíthetik majd meg, hogy valóban fordulóhoz érkezett-e az olaszországi járvány. Óvatosságra int, hogy néhány nap után a napi fertőzöttek száma ismét emelkedésnek indult. 

Olaszország: 415 halott | Magyar Hang

Spanyolországból is kedvező hírek érkeztek. A spanyol egészségügyi minisztérium arról számolt be vasárnap, hogy a megelőző 24 órában 288 ember vesztette életét, kilencvennel kevesebb, mint egy nappal korábban, és 79-cel kevesebben, mint pénteken. 

Franciaországban az elmúlt 24 órában 242-tel, 22 856-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, szemben az előző napi 369-cel. Az intenzív osztályokon már 18 napja csökken a súlyos betegek száma, ahol jelenleg 4682 Covid-19 fertőzött fekszik. Ez 43-mal kevesebb mint szombaton.

A járvány kezdete óta 87 985-en kerültek a fertőzés miatt kórházba, akik közülük 44 903-an gyógyultan távoztak. Rajtuk kívül több tízezren vészelték át a betegséget és gyógyultak meg az otthonaikban – emlékeztetett a tárca. Vasárnap esete az igazolt fertőzöttek száma 161 665-re rúgott. 

Ugyancsak vasárnap, nyolc hét szigorú karantén után a francia kormányzat megkezdte az egyeztetéseket a szakmai érdekeltekkel, a szociális partnerekkel, a helyi döntéshozókkal és az ellenzéki pártokkal a kijárási korlátozások május 11-én esedékes fokozatos feloldásának részleteiről.