Trump Putyin „zsenialitásáról” áradozott Ukrajna inváziója után

Trump Putyin „zsenialitásáról” áradozott Ukrajna inváziója után

Az újraválasztására készülő jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump formálisan is elfogadja az elnökjelöltséget a republikánusok konvenciójának utolsó napján a washingtoni Fehér Ház kertjében tartott ceremónián 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Polaris Images Pool/Erin Scott)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Joe Biden jelenlegi elnök az újabb amerikai szankciókat jelentette Oroszország ellen, amiért Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte az orosok által támogatott szakadás fegyveresek ellenőrizte kelet-ukrajnai megyéket, és oda rögtön katonákat vezényelt, Donald Trump egy konzervatívnak nevezett rádióműsorban beszélt arról, hogy Putyin milyen „zseniális” és „hozzáértő” vezető.

Putyin azon húzása váltotta ki Trump (újabb) elismerését, hogy az Ukrajnát megtámadó haderőket „békefenntartó” egységeknek nevezte. A New York Times megjegyzi, hogy olyanra még sosem volt példa az amerikai történelemben, hogy egy volt elnök méltatja egy ellenséges ország vezetőjét, miközben a hivatalban lévő elnök éppen geopolitikai konfrontációval néz szembe vele.

„Putyin most azt mondja, hogy Ukrajna jelentős része most már független. Én azt mondom, hogy milyen okos lépés ez. Ő [Putyin] pedig be fog menni, mint békefenntartó. Ez a legerősebb békefenntartó erő, amit valaha láttam. Több katonai tank van ott, mint amit valaha láttam. Fenn fogják tartani a békét, rendben van. De gondoljanak bele. Itt egy fickó, aki nagyon tudja, hogy mit csinál” – beszélt Trump Putyinról a műsorban.

(NYT)