Trump: „Teljesen rendben volt” minden

Trump: „Teljesen rendben volt” minden

Donald Trump a Fehér Ház kertjében 2020. november 13-án (Fotó: Reuters/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai törvényhozás elleni véres ostrom ellenére elégedett magával Donald Trump. Újságíróknak nyilatkozva hozzátette: nem akar erőszakot látni. Eközben a képviselőház már elkezdte ülését, amelyen arról vitáznak, hogyan távolítsák el Trumpot a hatalomból.

„Teljesen rendben volt” - mondta Donald Trump amikor az újságírók arról kérdezték, hogy a múlt héten szerdán elmondott beszéde hozzájárult-e a törvényhozás épülete elleni halálos ostromhoz. A mandátumának utolsó napjait töltő elnök arról is beszélt, hogy „hatalmas a harag” a támogatói körében az ellene indított impeachment eljárás miatt, de nem akar erőszakot látni.

Több lehetséges verzió is felmerült: miközben egyes republikánus képviselők csak megrovásban akarják részesíteni Trumpot, addig a demokrata többség a leváltásán dolgozik. Kedden először újra szavaznak majd arról, hogy kötelezzék-e Mike Pence alelnököt a 25. alkotmánymódosítás alkalmazására. Ez a cikkely ad lehetőséget a kormány tagjainak arra, hogy elmozdítsák az elnököt, ha az képtelen a hivatali teendőinek ellátására. Ezt követően térhetnek rá az impeachment folyamatra, amelyről a mostani tervek szerint szerdán szavaznak.

Építettek falat, de nem Mexikó fizette

Kedd délelőtt Trump azért repült a texasi Alamo városába, hogy az amerikai-mexikói határon felavasson egy több mint 650 kilométeres falszakaszt. A határzár építése az egyik ikonikus ígérete volt Donald Trumpnak, aki azt tervezte, hogy több mint 1600 kilométernyi „nagy, csodás falat” fognak felhúzni a határon. Azt is mondta, hogy Mexikó fogja fizetni a költségeket, de az eddig megépült szakaszokat az amerikai költségvetés finanszírozta.

Az amerikai adófizetőknek így 15 milliárd dollárjába került Trump víziója a Reuters összesítése szerint. A történet másik szépséghibája, hogy leginkább felújítási munkákról volt szó, hiszen a most felavatandó szakasz nagy részén már korábban is állt valamilyen határzár.