Trumpot támadta évértékelőjében Joe Biden

Trumpot támadta évértékelőjében Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök a Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel folytatott megbeszélés közben a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2024. március 1-jén. (MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök a Kongresszustól a határvédelemről szóló törvény minél hamarabb elfogadását kérte csütörtöki évértékelő beszédében. Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egyből elnökválasztási vitára hívta a hivatalban lévő elnököt, a Demokrata Párt várható jelöltjét.

A 81 éves elnök az unió helyzetéről szóló kongresszusi beszédében (State of the Union) azt mondta, hogy készen áll a határon kialakult helyzet kezelésére, ha aláírásra elé kerül az erről szóló törvény – írja az MTI. Egyben azzal vádolta elődjét, hogy nyomást gyakorol a Kongresszus republikánus tagjaira, hogy akadályozzák a törvény elfogadását. Joe Biden beszédében számos alkalommal utalt Donald Trumpra, ám egyetlen alkalommal sem mondta ki a nevét, csak mint elődjét említette. A Kongresszus felsőháza február elején elutasította azt a törvényjavaslatot, amely szigorításokat léptetett volna életbe az illegálisan érkezőkkel szemben. A republikánusok többsége szerint a jogszabály nem jelentett volna valós megoldást az Egyesült Államok déli határaihoz rekordszámban érkező illegális határátlépők megállítására.

Joe Biden a 444 szerint kitért a korára is: „Azt mondták nekem, hogy túl öreg vagyok.” Ezután arról beszélt, hogy a valódi kérdés az, hogy „hány évesek az eszméink”. „A gyűlölet, a harag, a bosszú és a megtorlás a legrégebbi eszmék közé tartoznak. De Amerikát nem lehet olyan ősi gondolatokkal vezetni, amelyek csak visszavisznek minket” – tette hozzá. Az amerikai elnök kitért az Ukrajnában zajló háborúra is, és Ukrajna támogatására szólított fel, emlékeztetve arra, hogy a Kongresszus akadályozza Ukrajna további katonai támogatását. – Ukrajna képes megállítani Vlagyimir Putyint, ha mi kiállunk Ukrajna mellett, és ellátjuk fegyverekkel, amelyekkel meg tudják magukat védeni – vélekedett. Biden hangsúlyozta, hogy elődje újraválasztása esetén a világban és az Egyesült Államokban is veszélybe kerülnek a demokratikus és a szabadságjogok. „Őszintének kell lennünk: a demokráciát meg kell védeni”.

A Kongresszusban elmondott beszédében Joe Biden arra is kitért, hogy elnökségének eddigi három éve alatt 14 millió munkahelyet hozott létre, a munkanélküliség 50 éves mélyponton van, valamint 1000 milliárd dollárral csökkent az ország államháztartásának hiánya. Az Egyesült Államok a „világ termelési fővárosává” vált, amely a belföldön megtermelt árukat exportálja. Hozzátette, hogy gazdaságpolitikájának eredményeként belföldön 650 milliárd dollárnyi beruházás jött létre. A tartós infláció okozta lakossági közhangulattal kapcsolatban azt mondta, hogy időt vesz igénybe, amíg a gazdasági intézkedések eredményeit az emberek érzékelik.

Joe Biden évértékelő beszédében bejelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenes kikötőt hoz létre a Földközi-tengeren a Gázai övezet partjainál humanitárius feladatok ellátására. Az amerikai hadsereg alakítja ki a létesítményt, de hangsúlyozta, hogy amerikai katonák nem lépnek majd a szárazföldre, ugyanakkor a humanitárius segítségnyújtást is fontosnak nevezte. Az Izrael és a Hamász közötti háborús konfliktusról közölte: folyamatosan azon dolgozik, hogy létrejöjjön egy hathetes átmeneti tűzszünet, amely lehetőséget ad a Hamász fogságában lévő túszok kiszabadulására és segélyek bejuttatására, valamint egy tartós tűzszünet kidolgozására.

Donald Trump előző elnök – akivel pénteken, azaz ma találkozik Orbán Viktor, miközben a hivatalban lévő washingtoni adminisztrációval nincs programja – csütörtökön közösségi oldalán kiadott közleményében azt írta, hogy bármikor, bárhol készen áll a vitára utódjával és legvalószínűbb választási ellenfelével. A republikánus politikus a politikai vita témájaként azokat az ügyeket jelölte meg, amelyek szerinte létfontosságúak „Amerika és az amerikai emberek számára", és megjegyezte, hogy számára elfogadható az is, ha a vitákat a Demokrata Párt vezető testülete, a Demokrata Nemzeti Bizottság szervezi meg.

A State of the Union beszéd az amerikai elnökök hagyományos évértékelője, amelyet minden év első hónapjaiban tartanak a Kongresszus, a kormány és a Legfelsőbb Bíróság tagjai, valamint meghívott vendégek részvételével. Az esemény hagyományosan az év egyik legnagyobb érdeklődéssel várt politikai beszéde, különösen választási években.