Túszalkut és kormányváltást követelnek az izraeli tüntetők

Túszalkut és kormányváltást követelnek az izraeli tüntetők

Tüntetők Tel-Avivban június 22-én (Forrás: Twitter/Daniel Amram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hamász október 7-ei terrortámadása óta tartott legnagyobb tömegdemonstráció volt szombaton Tel-Avivban, a szervezők százötvenezresre becsülték a létszámot. De nemcsak itt, hanem az országon belül nagyjából hetven helyen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást – olvasható az MTI hírszemléjében.

A tel-avivi eseményen beszédet mondott a Sin Bet belbiztonsági szolgálat volt vezetője, Juvál Diszkin, valamint az egyik legismertebb kortárs író, David Grossman. Diszkin a beszédében Benjamin Netanjahut Izrael történelmének legrosszabb, bukott miniszterelnökének nevezte. Elmondása szerint sokáig maga is elutasította azt, hogy csatlakozzon a tüntetésekhez, és nem tartotta helyesnek, hogy háború alatt váltsanak kormány. Úgy vélte, most az egység a legfontosabb. Megdöbbentette viszont a kormány hasznavehetetlensége, a háborús sikertelenség, a felelősség kijátszása, az Egyesült Államokkal való stratégiai kapcsolatok tönkretétele, illetve az, hogy „elmulasztottunk minden lehetőséget, hogy visszahozzuk elrabolt testvéreinket, akik továbbra is a Hamász fogságában sínylődnek Gázában”.

David Grossman is tiltakozásra szólította fel az izraelieket, szerinte van kiért és miért harcolni. A tüntetők az egyik fogságban szenvedő túsz, Naama Levy huszadik születésnapját is köszöntötték.

A tüntetés befejeztével erőszakos jelenetek is játszódtak: többen gumiabroncsokat égetve elzárták az utat, őket lovas rendőrök oszlatták. A tömegbe belovagoló hatóságiak többeket is fellöktek, köztük egy riporternőt. A rendőrség szóvivője az eset után bocsánatot is kért. Végül három tiltakozót tartóztattak le.

Izraelben már hónapok óta tüntetnek szombatonként a háborút szerintük sikertelenül vezető, a túszalkuért eleget nem tevő kormány ellen.