Újabb politikus kerül börtönbe – egyelőre Romániában

Újabb politikus kerül börtönbe – egyelőre Romániában

Olosz Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság az RMDSZ korábbi szenátorát, Olosz Gergelyt csütörtökön. A Mediafax hírügynökség értesülése szerint a jogerős ítélet ellenére a 42 éves háromszéki politikus eltűnt, nem jelentkezett a büntetése végrehajtására. 

A legfelsőbb bíróság tulajdonképpen helybenhagyta a 2016 márciusában született ítéletet, amely szintén három év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a magyar férfit, többrendbeli befolyással való üzérkedés miatt. A politikus a kihágást a romániai Országos Energiaár-szabályzó Hatóság vezetőjeként követte el.

Az egész eljárást egyébként a romániai Korupióellenes Ügyészség (DNA) kezdeményezte még 2012-ben, azt gyanítva, román vállalkozók fizettek a politikusnak azért, hogy különféle állami megrendelésekhez jussanak. A csütörtöki bírósági ítélet helyben hagyta a vagyonelkobzást is, egész pontosan az évek óta zárolt bankszámlákról való pénz leemelését. Olosztól így 384 ezer eurót és 400 ezer lejt koboztak el, ez átszámolva kicsit több, mint 150 millió forint. 

A gháromszéki politikus több éven át volt a romániai magyarság parlamenti képvselője, legutóbb háromszéki képviselőként szerzett szenátori mandátumot 2012-ben, de az ellene indult eljárás miatt egy évvel később lemondott.