Ukrajna szerint az oroszok lekapcsolták Csernobilt a hálózatról

Ukrajna szerint az oroszok lekapcsolták Csernobilt a hálózatról

A csernobili atomerőmű sérült reaktorát védő szarkofág (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lekapcsolhatták az oroszok Csernobili erőművet a hálózatról, állítja az ukrán állami áramszolgáltató. A hírről beszámolt a Reuters is, többet viszont egyelőre nem igazán tudni.

Korábban az ukrán fél már elmondta, jelenleg nincs tisztában a csernobili sugárzási szint mértékével, ahogy a zaporizzsjai atomerőmű felett sem gyakorolja már az irányítást. Ukrajna attól tart, hogy az orosz fegyveresek kényszert alkalmaznak a létesítmény dolgozóival szemben, ez pedig súlyos biztonsági kockázatot jelenthet.

A háború híreiről naprakész ukrán oldal, az Euromaidan is arról számolt be szerda délelőtt, hogy értesülésük szerint Csernobilban energiát csökkentenek. Mind a létesítmény, mind a körzetében lévő többi erőmű energiaellátás nélkül maradhatott, miután az orosz katonák megrongálták a Csernobilt és Kijevet összekötő magasfeszültségű hálózatot. Ezért aztán arra kényszerültek, hogy időlegesen lekapcsolják Csernobilt. Ez szerintük problémákat okozhat a csernobili hűtőrendszer működését illetően is, de egyelőre további információra várnak.

A BBC is beszámolt az értesülésről, hozzátéve, hogy az ukránok radioaktív elemek kiszabadulásától tartanak. Ennek márpedig megvan a kockázata, ha a létesítményt nem tudják megfelelően hűteni. Az ukrán energiaügyi miniszter, German Galusenko a BBC-nek azt mondta, az ukránok jelenleg nem férnek hozzá az atomerőmű irányítási központjához, ezért hát arról sem szereznek értesülést, ha valóban elszabadul bármilyen radioaktív alkotóelem. Galusenko szerint olyan gyorsan meg kell javítani a magasfeszültségű hálózatot, amilyen gyorsan csak lehetséges. A miniszter szerint egyébként van egy speciális biztonsági rendszer, ami lehetővé teszi, hogy áramhiány esetén Csernobil néhány hétig dízelgenerátorról is működni tudjon. 

Az ukrán állami atomenergetikai vállalat, az Energoatom közlése szerint Csernobilban nagyjából 20 ezer kiégett fűtőelemet tárolnak, ezeknek pedig folyamatos hűtésre lenne szükségük. Ha nincs áramellátás, akkor a hűtőmedencék hőmérséklete megemelkedik, így pedig radioaktív anyagok kerülnek a vízbe. A dízelgenerátorokat már bekapcsolták, az üzemanyag viszont jelenleg csak negyvennyolc órára elegendő. 

A csernobili áramveszteség jelenleg nem jár kritikus biztonsági kockázattal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) szerint. Délutáni közleményükban arról számoltak be, hogy a kiégett fűtőelemek tárolómedencéjének hőterhelése és a hűtővíz mennyisége elegendő a hőelvezetéshez. 

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!