Uniós vita a migrációról: a „jó szándékúak koalíciója” a „józanok szövetsége” ellen

Uniós vita a migrációról: a „jó szándékúak koalíciója” a „józanok szövetsége” ellen

Lett katona járőrözik az illegális migráció visszaszorítására a lett-fehérorosz határon emelt szögesdrótkerítés mellett Kraslavában 2021. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

Fotó: Valda Kalnina

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország az európai külső határok megerősítésével és a menedékkérők elosztásának „kötelező szolidaritási” elvével segítené elő a közös európai menekültügyi rendszer reformját.

Az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek az észak-franciaországi Lille-ben csütörtökön rendezett informális találkozóját követően Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja üdvözölte, hogy a megbeszélés új lendületet adott az új migrációs és menekültügyi paktum megalkotásához.

A vendéglátó Gérald Darmanin francia belügyminiszter a találkozót követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a tagállamok elfogadták Emmanuel Macron államfő a schengeni övezet politikai irányításának létrehozására vonatkozó javaslatát. Az úgynevezett Schengen-tanácsban az övezet belügyminiszterei foglalnának majd helyet, alakuló ülésüket március 3-án tartják.

Franciaország szerint az új szervezetre a koronavírus-járványhoz hasonló egészségügyi, valamint biztonsági, és olyan migrációs válságok miatt van szükség, mint amilyen 2021-ben a lengyel-fehérorosz határszakaszon alakult ki.
Franciaország a külső határok jobb ellenőrzésével, valamint a belépést megelőző szűrési mechanizmusok bevezetése mellett kívánja elfogadtatni a tagállamokkal a kötelező szolidaritást elvét azon országokkal, amelyek a migránsok érkezésének frontvonalában találhatók, többek között Olaszország és Málta.

 

Az elképzelés szerint a fokozottabb ellenőrzésnek köszönhetően kisebb lenne a migrációs nyomás, és kevesebb menedékkérőt kellene elosztani azon országok között, amelyek önkéntesen vállalnák a befogadásukat – mondta a záró sajtótájékoztatón a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin.
A Franciaország által javasolt „kötelező szolidaritás” azt jelentené, hogy az Európai Unió első országába érkező menedékkérőket elosztanák a többi tagállamok között. Azok az országok, amelyek nem kívánnak a mechanizmusban részt venni, „nagyon jelentős támogatást” fizetnének a frontországoknak, illetve azon országoknak, amelyek befogadják a menedékkérőket – hangsúlyozta Gérald Darmanin.

A menekültek tagállamok közötti, kvóta szerinti elosztására vonatkozó javaslat 2015-ben kudarcot szenvedett, és azóta is megosztja a tagállamokat.
Nancy Faeser német belügyminiszter az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy Franciaország és más országok készek a „jó szándékúak koalícióját” létrehozni. Az esetleges partnereket illetően a német politikus Emmanuel Macronra hivatkozva 12 európai országot említett, amelyek készek menedékkérők befogadására. Francia kollégája úgy fogalmazott, hogy „az európai tagállamok többsége” részt venne a programban, de nem említette meg, hogy mely országokról van szó.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter „a jó szándékúak koalíciójával” szemben a menekültek befogását elutasító „józanok szövetségéről” beszélt. Kiemelve a külső határok jobb védelmének fontosságát, emlékeztetett annak a 16 országnak az Európai Unió irányába tett kérésére, amelyek a határzárak finanszírozását indítványozták az Európai Bizottságnál.

(MTI)