Zaklatással vádolták, lemondott a brit kormányfő helyettese

Zaklatással vádolták, lemondott a brit kormányfő helyettese

Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes kabinetülésre érkezik a londoni kormányfői rezidenciára 2022. november 22-én. (MTI/EPA/Tolga Akmen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott pénteken Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes, aki ellen számos panasz érkezett a munkatársaival szembeni zaklató bánásmódja miatt.

Raab az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte Rishi Sunak miniszterelnök konzervatív párti kormányában. Lemondásának közvetlen előzményeként vizsgálati jelentés készült azokkal a régóta hallható vádakkal kapcsolatban, amelyek szerint Raab erőszakos, összeférhetetlen magatartást tanúsított kormányzati kollégáival szemben. A jelentést csütörtökön kapta meg Rishi Sunak, és általános volt a várakozás, hogy a kormányfő meneszti helyettesét, aki régi és szoros politikai szövetségese, írja az MTI.

Dominic Raab azonban Sunak döntését megelőzve pénteken levélben tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy távozik kormányzati tisztségeiből. A BBC által ismertetett lemondó levélben Raab közölte, hogy a számára kedvezőtlen vizsgálati eredmények valójában „veszélyes precedenst” teremtenek. – A minisztereknek képesnek kell lenniük arra, hogy közvetlen felügyeletet gyakoroljanak a magas rangú tisztviselők felett kritikus tárgyalások során” – magyarázta. Mint hozzátette, különben a miniszteri felelősség demokratikus és alkotmányos elve is elvész.