Zelenszkij: Az orosz olaj vásárlói mások vérével keresik a pénzüket

Zelenszkij: Az orosz olaj vásárlói mások vérével keresik a pénzüket

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi irodájából beszél (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek nyilatkozva csütörtökön azzal vádolta azokat az európai országokat, amelyek továbbra is orosz olajat vásárolnak, hogy „mások vérével keresik a pénzüket”.

Kiemelte Németországot és Magyarországot, amely országok blokkolják az embargó kiterjesztését az energiahordozókra, amelyekből Oroszország idén 326 milliárd dollárhoz jut.

Ukrajna vezetésében közben egyre nő a frusztráció Berlinnel kapcsolatban, amely támogatta az Oroszország elleni szankciókat, de ez idáig ellenállt az olajjal kapcsolatos szigorúbb fellépésnek. „Néhány barátunk és partnerünk megérti, hogy most más idő van, ez már nem üzleti és pénzkérdés, ez a túlélés kérdése” - mondta Zelenszkij.

Újfent több fegyvert kért, mondván, nem kapnak elég gyorsan utánpótlást ahhoz, hogy kivédjék Oroszország támadását. „Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, néhány európai ország, ők próbálnak segíteni és segítenek” – mondta. „De még hamarabb, hamarabb és gyorsabban van rá szükségünk. A kulcsszó a most" – tette hozzá.

Beszélt az ostromlott Mariupolról is, szerinte több tízezren halhattak meg a városban. „Arról is van információnk, hogy a több tízezer halott mellett sokan eltűntek” – mondta. „Tudjuk, hogy az irataikat kicserélték, orosz útleveleket kaptak, és Oroszország mélyére vitték őket – egyeseket táborokba, másokat más városokba. Senki sem tudja, mi történik ezekkel az emberekkel. Senki sem tudja, hányan haltak meg."

Kijelentette, hogy most a keleti térségben van a „legnehezebb helyzet” Ukrajna fegyveres erői számára, „de itt összpontosulnak a legerősebb egységeink”. „Elpusztíthatnak minket, de mi válaszolunk; ölhetnek, de meg is halnak” – mondta. – Nem értem, miért jöttek – tette hozzá. 

Közben a New York Times arról írt, hogy az Európai Unió tisztviselői dolgoznak az orosz olajtermékekre vonatkozó embargón. Az EU tisztviselői és diplomatái szerint az unió most egy fokozatosan bevezetendő tilalom elfogadása felé halad, amelynek célja, hogy Németországnak és más országoknak időt adjon alternatív források beszerzésére. Az unió hasonló megközelítést alkalmazott a hónap elején, amikor betiltotta az orosz szenet, és négy hónapos átmeneti időszakot írt elő. Az olajembargót csak a franciaországi választások utolsó fordulója, április 24-e után bocsátanák tárgyalásra az EU-tagállamok között – közölték tisztviselők.