A világ legjelentősebb világzenei toplistáján a Napfonat

A világ legjelentősebb világzenei toplistáján a Napfonat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felkerült a világ legjelentősebb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra (WMCE) a Napfonat Harmatcseppben él a világ bennem című lemeze – közölte a az albumot kiadó Fonó Budai Zeneház. A World Music Charts Europe zsűrijében 25 ország 50 világzenei szakembere foglal helyet, akik minden hónapban pontozásos rendszerben választják ki a legjobb lemezeket. Az albumok a kapott szavazatok alapján kerülnek fel a legjobb 20 kiadványt jegyző toplistára, amelyen decemberben az előkelő 11. helyen szerepel a Napfonat lemeze.

Ahogy azt a Fonó közleménye is kiemeli, a lemez egyik különlegessége a tematikusság: az album a Föld, Levegő, Tűz és Víz minőségeit próbálja énekhanggal közelebb hozni a hallgatóhoz, hogy érzékenyítse az életet adó elemekhez való kapcsolatát. A zenei egység az őselemeknek megfelelően négy részre osztható, mindegyikhez tartozik két-két dal és ráhangolódásként egy koshi harangos improvizáció.

 

 

A formációt nem kell bemutatni a világzenét és az a cappella műfaját kedvelő közönségnek: 2022-ben bejutott a DAL döntőjébe a Mint a Zápor c. dalukkal, több ízben dolgoztak együtt Palya Beával és Sena Dagaduval, akivel 2021-ben Ferenc pápa zárómiséje előtt is felléptek a Hősök terén. Rendszeres fellépői a magyar fesztiváloknak, valamint többször turnéztak Európában (Csehországban, Lengyelországban, Észtországban és Finnországban).

Égből, fényből... – megjelent a Napfonat karácsonyi lemeze

A nemzetközi sikerekkel párhuzamosan pedig az ünnepekre már megjelent a formáció új, karácsonyi albuma Égből, fényből... címmel. Az együttes tagjai –  Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi és Volkova Krisztina – ezúttal elrugaszkodtak az eddigi a cappella koncepciótól és hangszert ragadtak, a megszokott perkusszív (cajon, keretes dob, darbuka) hangzás mellett citerával, ír buzukival, gitárral, fuvolával, furulyával és zongorával dúsították az albumon szereplő népdalok és ünnepi énekek megszólalását.

A formáció a tőle megszokott módon bátran és szabadon nyúltak a zenei alapokhoz: ezúttal népdalokhoz, sokszor hallott és elfeledett karácsonyi énekekhez. Amelyek garantáltan eddig nem hallott formában, mégis a hagyományokat követve szólalnak meg, olyan témákat feldolgozva, mint Jézus születésének örömhíre, a fény születése, a közösség, az anyaság, a család. A Napfonat – december 17-én a Fonóban mutatják be Égből, fényből... című lemezét.