Állami elismerést kapott Szente Vajk és Bencze Ilona

Állami elismerést kapott Szente Vajk és Bencze Ilona

Csák János kulturális és innovációs miniszter (k) és Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára (b) átadja a Magyarország Érdemes Művésze elismerést Szente Vajk Jászai Mari-díjas rendezőnek, írónak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának tiszteletére adományozott állami kitüntetések és művészeti díjak átadásán a Pesti Vigadó dísztermében 2023. március 14-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több jelentős színész, alkotó is kitüntetést, művészeti díjat vehetett át a nemzeti ünnep alkalmából Csák Jánostól. A kulturális és innovációs miniszter a Pesti Vigadóban azt mondta, az örök magyar alkotó és szervező erő ünnepe ez. Összesen százkét állami kitüntetést adott át a politikus. A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 32-en, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 49-en, az Érdemes Művész kitüntetést 12-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, a Magyarország Babérkoszorúját pedig hárman vehették át. A kitüntetéseket Vitályos Eszter parlamenti államtitkár és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár társaságában adta át.

A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésében részesülők között van többek között Árkossy István festőművész-író, Domokos Mária népzenekutató és Havas Ferenc nyelvész. A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatát mások mellett Kaposi Zoltán történész, Lőte Attila színművész és Salamon Konrád történész kapta meg. Továbbá ebben az elismerésben részesült Szlávik János professor emeritus, az MTA doktora (nem az ismert infektológus édesapjáról van szó.)

Magyarország Kiváló Művésze díjban olyanok részesültek, mint Bencze Ilona, Nagy Mari és Horváth Lajos Ottó színművészek, Magyarország Érdemes Művésze lett Horváth Mária animációs filmrendező és Szente Vajk Jászai Mari-díjas rendező, író. Magyarország Babérkoszorúja díjban pedig hárman részesültek: Fekete Vince, Lövétei Lázár László és Sántha Attila.