Beszélgetésre hívták az SZFE korábban közvetítést ígérő új rektorhelyettesét, de lemondta

Beszélgetésre hívták az SZFE korábban közvetítést ígérő új rektorhelyettesét, de lemondta

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épületének hallgatók által lezárt bejárata 2020. szeptember 1-jén (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Színházi Társaság Jó kérdés című szakmai beszélgetés-sorozatának október 5-i beszélgetésén a SZFE modellváltásáról vitatkoztt volna Bagossy László, az egyetem egyik lemondott vezetője, Derényi András, a szintén modellváltáson átesett Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektori megbízottja, illetve a Pesti Magyar Színház igazgatója, Zalán János, aki korábban már felajánlotta az egyetem és a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium közötti mediálást.

– Hiszek a párbeszédben, ugyanakkor tiszteletben tartom a véleménynyilvánítás szabadságát. Amennyiben a diákok, az egyetem vezetése és a fenntartó képviselői igényt tartanak mediátori működésemre és elfogadnak közvetítőnek, azon leszek, hogy a diákok és a kollégák érdekében, a legkevesebb sérülés árán, a hatályos jogszabályok betartása mellett jussunk el egy mindenki számára elfogadható megoldásig – fogalmazott szeptember 7-i közleményében.

Szeptember 30-án, az M5 egyik műsorában jelentette be Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, Zalán János lesz az SZFE oktatási rektorhelyettese, míg Novák Emil operatőr, filmrendező általános rektorhelyettesként kezd dolgozni. Zalán röviddel azután, hogy nyilvánosságra került új pozíciója, október 2-án délelőtt elfoglaltságaira hivatkozva lemondta a hétfői beszélgetést. A Katona József Színházban hétfőn délután öttől tartandó beszélgetésen így végül Seres Gerda újságíró, a Kultúra.hu munkatársa Bagossy Lászlóval és Derényi Andrással fog beszélgetni.

Zalán János rektorhelyettesként pénteken a HírtTv Magyarország élőben című műsorában arról beszélt, jelenleg a legnagyobb probléma, hogy nem látnak bele, milyen oktatás folyik az egyetemen, és az megfelel-e az akkreditált programnak. – Ha nem tudunk bejutni az épületbe, nem tudunk megállapodni, nem tudunk rálátni, hogy valójában az oktatás milyen színvonalon, milyen keretek között zajlik, akkor nagyon nagy a veszélye annak, hogy ez a félév elveszett – nyilatkozta Zalán János, aki szerint a nagy kérdés, hogy érvényes lesz-e ez a félév. – Ez a tét. Valójában erről van szó. Erről kellene, hogy beszélgessünk.

„Nincs más mód, mint hogy leüljünk egy asztalhoz, és beszélgessünk, keressük a megoldást. Ne azt keressük, amiben nem értünk egyet, hanem azt, amiben egyetértünk" – ezt pedig az Origónak mondta kinevezése után.