Demeter Szilárd továbbra is 110 százalékos orbánista

Demeter Szilárd továbbra is 110 százalékos orbánista

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túl azon, hogy vállaltan 110 százalékos orbánista, miért kellene kizárnia a miniszterelnök gondolatainak idézését, ha egyszer a munkájában iránymutatónak tartja? – tette fel a kérdést Demeter Szilárd a Telex megkeresésére. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) korábbi vezetője ezúttal a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára benyújtott pályázatában hivatkozott a kormányfőre. A pályázatot februárban adta be, de csak most lett nyilvános, miután Csák János korábbi miniszter megtagadta annak kiadását. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) viszont jogorvoslatért folyamodott, így a Kulturális Innovációs Minisztérium – már Csák leváltása után – mégis elérhetővé tette azt.

A pályázat felütése így szól: „A nyugati kultúrában kezd eluralkodni az »identitáspolitikai őrület«. Ennek a szórakoztatóiparon túl legriasztóbb jele a tudományos világban is tetten érhető, a kommunista »vörös farok« gyakorlatára kísértetiesen emlékeztető genderezés, az LMBTQ- és egyéb identitáspolitikai tematikák, hivatkozások erőltetése”. A Telex rákérdezett erre a részre is, Demeter pedig azt válaszolta, tudomása szerint a tudomány világa nemzetközi. „Sőt – az általam kevésbé helyesnek tartott – magyar tudománymetrika is a nemzetközi, elsősorban angol nyelvű publikációkat honorálja. Miért ne hatna vissza a magyar tudományosságra minden olyan egészségtelen tendencia, ami egyrészt a tudomány eszményét csúfolja meg (és erről szakcikkek sora tanúskodik, ez egy élő vita a nemzetközi térben), másrészt a tudományos diskurzust lehetetleníti el?” – kérdezett rá.

A múzeumigazgató a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ júniusi állománygyűlésén is beszélt már vezetői koncepciójáról, továbbá 110 százalékos orbánizmusáról. Büszke egyébként arra, hogy „halott fehér emberek” örökségét gondozzák, és meggyőződése, hogy a „minőségi, erős nemzeti magyar kultúra megtartó erővel bír.” Az előbbi egyébként egy reakció azon nyugati progresszív bírálatokra, melyek szerint a nyugati kultúra túlnyomó részét halott fehér férfiak öröksége teszi ki.

A pályázata bevezetőjében Demeter azt is írta: „Orbán Viktor miniszterelnök iránymutató gondolatait idézem: Ha az életfa törzsét elfűrészeljük, gyökérzete értelmetlenné válik, koronáját ördögszekérként görgeti a történelem vihara.” A KKDSZ elnöke, Dobrovits Orsolya meglehetősen szokatlannak nevezte a kormányfőre való hivatkozást egy szakmai anyagban. „Miért ne, ha az adott gondolat az adott kontextusban releváns? Túl azon, hogy vállaltan 110%-os orbánistaként teszem a dolgom, miért kellene kizárnom Orbán Viktor miniszterelnök gondolatainak idézését, ha egyszer az értékelkötelezett munkámban iránymutatónak tartom? Azért, mert miniszterelnök? Ha igen, akkor mikortól idézhető egy miniszterelnök? Mandátuma után? Halála után? Soha? Ez az egész kérdésfeltevés abszurd. Nem a szakmaiságról szól, hanem politikai izmozás, annak is a pitiánerebb alfajából” – reagálta erre a múzeumi vezető.

Demeter Szilárd egyébként idén a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) elnöke lett. Eredetileg szó volt a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrehozataláról, de az elnevezésből aztán nem lett semmi.