Elhunyt Christopher Plummer

Elhunyt Christopher Plummer

Christopher Plummer (Fotó: GDC Graphics, Flickr, Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilencvenegy éves korában elhunyt az Oscar-díjas filmsztár, Christopher Plummer. Családja közlése szerint connecticuti otthonában, békésen távozott. Felesége, Elaine Taylor volt mellette.

Plummer hét évtizede volt a pályán, haláláig aktív maradt, az IMDb szerint több mint kétszáz filmben vagy sorozatban bukkant fel. Láthattuk A muzsika hangjában, az Egy csodálatos elmében és A világ összes pénzében is. Mindhárom Oscar-jelölését a 2010-es években kapta, ebből egyet Az utolsó állomásért (2010), egyet pedig A világ összes pénzéért (2018). A Kezdőkben játszott mellékszerepéért pedig át is vehette a díjat 2012-ben. A maga nyolcvankét évével ő lett így a legidősebb nyertes színészi kategóriában.

Arthur Christopher Orme Plummer 1929. december 13-án született Torontóban. A színészkedésbe azután vágott bele, hogy megnézte Laurence Olivier 1944-es filmjét, az V. Henriket. Egyetemre sosem járt, amit viszont egész hátralévő életében sajnált. A Montreali Gimnázium színjátszó diákjaként keltette fel a kritikusok figyelmét, 18 éves korában pedig meg is kapta Oidipusz szerepét a Jean Cocteau-féle La Machine Infernale-ban.

A kanadai televízióban 1953-ban debütált, ugyanebben az évben pedig fel is tűnt az amerikai Studio One sorozatban. A Broadway-n is bemutatkozott a The Starcross Story-val, a Stratfordi Shakespeare Fesztiválon 1956-ban pedig már maga játszhatta V. Henrik szerepét. Több tévésorozatban láthattuk még, mire 1958-ban Sidney Lumet kiválasztotta a Stage Struck egyik szerepére, többek közt Henry Fonda, Joan Greenwood és Susan Stasberg partnereként.

A hatvanas években jöttek aztán az első nagyobb filmszerepek, számos klasszikussá vált műben bukkant fel, így A Római Birodalom bukásában, A muzsika hangjában, A Rózsaszín Párduc visszatér-ben és az Aki király akart lenni-ben. A muzsika hangja volt az első nagy áttörése, később pedig el is mondta, hogy vonakodott a szerepet elvállalni, végül azonban örült, hogy egy musicalben játszhat. Hosszú időn át gyakorolt is rá, hogy énekes szerepet vállaljon, így annál dühösebb volt, amikor kiderült, hogy az énekhangját más fogja adni.

Később láthattuk az Ahol a szív lakik, a Malcolm X, a 12 majom, az Egy csodálatos elme, valamint a Nicholas Nickleby élete és kalandjai című filmekben. Utolsó éveiben is a figyelem középpontjában lehetett, fontos alakítása volt az Emlékezz című drámában, míg A világ összes pénzében J. Paul Getty szerepét kapta. Utóbbit Kevin Spacey játszotta volna, ám a szexuális zaklatási botrányai után kivágták belőle, és a jeleneteit újraforgatták Plummerrel. Az idős filmsztár utolsó emlékezetes munkája a 2019-es Tőrbe ejtve volt, szinkronhangként pedig hallhatjuk még a most készülő Heroes of the Golden Masks-ban.

Háromszor nősült, első felesége Tammy Grimes színésznő, a második Patricia Lewis újságírónő volt. Harmadik feleségével, Elaine Taylor színésznővel 1970-ben házasodtak össze, a rá következő ötven évet pedig együtt élték le. Egy lánya született első házasságából, a szintén a színészi pályát választó, most 63 éves Amanda Plummer.