Elmaradt a Debüt-díj átadója a Tokaji Írótáborban

Elmaradt a Debüt-díj átadója a Tokaji Írótáborban

A Tokaji Írótábor díjátadójára várnak a résztvevők. (Képernyőfelvétel a közvetítésből)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabadság és autonómia címmel tartották meg az idei, immár 52. Tokaji Írótábort, a háromnapos rendezvény szerda este ért véget. Egy fontos programpont, a Debüt-díjak átadása viszont elmaradt. 

A 2019-ben alapított irodalmi díjat a Magyar Írószövetség adományozza az arra érdemeseknek három kategóriában: vers, széppróza, tanulmány. Fiatal, elsőkötetes alkotókat jutalmaznak vele, akik az oklevél mellett komoly pénzdíjat (bruttó 1 millió forint), valamint automatikusan írószövetségi tagságot is kapnak. Ez utóbbi is jelentős elismerés, hiszen alapesetben a tagsághoz legalább két megjelent kötet, valamint két tag ajánlása és tagfelvételi eljárás is szükséges. A Debüt-díjakat 2020 óta rendszeresen a Tokaji Írótábor végén adták át.

Így tervezték idén is: az ellenzékiséggel nem vádolható Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál, a Boon.hu egyik cikkében azt írta augusztus hetedikén, hogy „az irodalmi találkozó zárásaként a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában adják át a Tokaji Írótábor díjat és egyéb elismeréseket, köztük a Magyar Írószövetség debütdíjait szerdán este.” A Tokaji Írótábor Egyesület Facebook-oldalán végignéztük a szerda esti közvetítést a díjátadóról, ahol rendben átadták a szokásos Hordó-díjakat (Lőrincz P. Gabriella és Kollár Árpád kapták ); a Nagyhordó-díj (Kukorelly Endre), valamint a Tokaji Írótábor díját (Győrffy Ákos), de a Debüt-díj átadása elmaradt.

Lapunk úgy tudja: a Magyar Írószövetség eredetileg Birtalan Andreának szánta volna a díjat vers kategóriában az idén megjelent első kötetéért (Mifelénk nincsenek padok, Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2024), de miután lapunkban megjelent az, hogy Demeter Szilárd felesége havi bruttó 3,6 millió forintot kereshetett az erdélyi Kesmánál, zavar támadhatott az erőben és inkább elhalasztották a díjátadót.

A tábort egyébként a Tokaji Írótábor Egyesület szervezni, annak elnöke L. Simon László – ő volt a díjátadó ceremóniamestere is. Megkérdeztük őt, miért maradt el a díjátadás és a késésnek van-e köze Demeter Szilárd feleségéhez. L. Simon László a következőt válaszolta írásban: „2023-ban is október 23-án adták át a debütdíjakat Budapesten. Idén is így lesz, mert korábban azt tapasztaltuk, hogy a nyári szabadságolások miatt nem megfelelő az augusztusi időpont. A díjazottak névsora az őszi díjátadón lesz nyilvános, emiatt szíves türelmét kérjük októberig.”